Megindult az áruszállítás a Dunán

2018. október 29.
Címkék :

A Duna vízgyűjtőjén is csapadékosabbra fordult az időjárás, ami azt jelenti, hogy a magyar szakaszon is emelkedik a vízszint. Áradástól, árvíztől a Dunán nem kell tartani, de van rá remény, hogy idővel újra zavartalan lehet a hajóközlekedés.

A hosszan elhúzódó, csapadékszegény vényasszonyok nyara miatt minden eddigi negatív rekord megdőlt. A Gellért-hegy lábánál az Ínség-szikla is hosszú ideig látható volt. A vízszint emelkedése miatt a hétvégén újraindulhatott az áruszállítás is a Dunán – ez ugyanis már egy ideje teljesen leállt, ami jelentős veszteséget jelentett a fuvarozóknak és a megrendelőknek is. Az Esztergomban gyártott Suzukikat is csak szárazföldön tudták szállítani. Többhétnyi várakozás után pénteken reggel tudott elindulni két, már korábban megrakott teherszállító hajó is Németországba.


A nyári és a mostani alacsony vízállás miatt mintegy másfél havi hajózási időszak esett ki, pontosan a főszezonban. Azonban emelkedett a vízállás, így a magyar gabonát, a magyar termékeket most már a teherhajózás segítségével is tudjuk fuvarozni – nyilatkozta Völner Pál, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke.


A Duna vízgyűjtő területein az elmúlt napokban helyenként 20–40 mm közötti csapadék esett, ennek köszönhetően a most tapasztalható emelkedés. Az előrejelzések szerint a Dunán a következendő napokban marad a jelenlegihez közeli vízszint. Nagyobb változásra a Rába és a Dráva folyók mentén lehet számítani – írta a hirado.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!