Megemelték az Öreg-tó vízszintjét

Felülvizsgálta a tatai -Öreg tó üzemelési szabályzatát a megváltozott igények biztosításának érdekében az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Arról is határoztak, hogy 10 centiméterrel magasabb üzemi vízszintet állítanak be, ami 200 ezer köbméter többlettározási lehetőséget biztosít.

A tatai Öreg-tó árvíztározási és -levezetési, ökológiai-természetvédelmi, ipari és mezőgazdasági, üdülési, idegenforgalmi, valamint sportolási célokat egyaránt szolgál. A tó a jelenlegi vízjogi üzemeltetési engedély szerint 201,5 hektár kiterjedésű, térfogata a 4,37 millió köbméter, tehát jelenleg és ezt követően ötévenkénti felülvizsgálata szükséges.

Ennek keretében az igazgatóság célja azon hatások vizsgálata volt, hogy a tatai Öreg-tó nyári üzemvízszintjének megemelése 10 centiméterrel (vízmérce alapján 183-ról 193-ra) mit jelent üzemeltetés szempontjából. A tó felett lévő Által-ér mederrendezését követően a vízgyűjtőről érkező víz már a rehabilitált medren keresztül jut a tóba, és ezzel megszűntek a nem megfelelő vízszállítású kisvízfolyás kiöntéséből származó problémák (vízkárok, illetve a nyári időszakban az érkező vizek nem a tó feletti területeken hasznosultak, hanem a tó vízkészletét táplálják).

A vizsgálat megállapította, hogy a 10 centiméterrel magasabb üzemi vízszint a tó környezetében kiöntési problémát nem okoz, valamint 200 ezer köbméter többlettározási lehetőséget biztosít, amelyből a vízigények az idei aszályos évhez hasonló időszakokban is biztonságosan kielégíthetők lesznek nyaranta.

A megváltozott vízigények szempontjából a korábban számottevő ipari vízhasználat már egy évtizede nem jellemző. Az Által-ér öntözőrendszerben várhatóan öntözési közösségek alakulnak, amelyek igényelni fogják a szabad vízkészletet, mivel ez létrejöttük egyik alapvető feltétele. A rendszerre továbbra is jellemző a halastavi hasznosítás a Ferencmajori és Réti tavak esetén, ehhez kapcsolódóan a tavak feltöltése és vízpótlása is egyszerűbben megoldható.

Mindezek mellett az emelt vízszint Tata város üdülési, idegenforgalmi és sportolási céljainak kielégítésében kedvező változást jelent – olvasható az Éduvizig tájékoztatójában.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!