Megbüntették az üzemeltetőt, amiért bekamerázta a jakuzzit

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálata megállapította, hogy a szálláshelyen üzemelő két kamerarendszer közül az egyik törvényesen működött, a másik nem.

A területen – ahol a jakuzzit is bekamerázták – két, egymástól elkülöníthető kamerarendszert üzemeltetettek. Az első fix analóg kamerákból állt, amelyek csak élőképet közvetítettek, a második IP-kamerákból képet és hangot is rögzítettek. Az analóg rendszer kamerái a parkolót, illetve a kaputól a szálláshely bejáratáig terjedő sávot figyelték meg, míg az IP-k a recepciót, az étkezőt, a belső udvart, valamint az épület teraszán elhelyezett jakuzzit.

Ezen kamerák mozgásra aktiválódtak, és kezdték meg a rögzítést. A jakuzzit figyelő kamerát úgy állították be állították be, hogy alkalmas volt a szomszédos ingatlanon tartózkodók megfigyelésére is.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az analóg kamerarendszer útján megvalósuló adatkezelést jogszerűnek találta, mivel a kamerák látószögébe kizárólag az ingatlan olyan részei estek bele, ahol a szállóvendégek csak áthaladnak, illetve ahol ténylegesen alkalmasak vagyonvédelmi célok betöltésére.

A hatóság álláspontja szerint azáltal, hogy a rendszer csak élőképet közvetít, az érintettek magánszférájába való beavatkozás kisebb foka valósul meg, mintha sor kerülne a személyes adataik rögzítésére. A hatóság ugyanakkor a határozatában megállapította, hogy az IP-kamerákból álló kamerarendszer útján való hangrögzítés jogellenes, mivel az adatkezelés az elérni kívánt céllal nem arányos, és annak szükségességét az adatkezelő az eljárásban nem igazolta.

A hatóság az étkezőben elhelyezett kamera vonatkozásában megállapította, hogy az adatkezelés az elérni kívánt céllal nem arányos, és a vendégek elvárásaival ellentétes az, ha őket pihenés, étkezés közben figyelik meg. A jakuzzit és a belső udvart figyelő kamera vonatkozásában ugyanezt hangsúlyozta a hatóság azzal, hogy a rendelkezésére álló kamerafelvételek alapján az érinttetek nem voltak tisztában azzal, hogy őket a jakuzzi használata közben kamerával megfigyelik, róluk felvétel készül intim szituációk közben.

A recepciós pult feletti kamera útján megvalósuló adatkezelés szükségességét a hatóság elfogadta, tekintettel arra, hogy a felvételek alapján ténylegesen történik ott készpénzforgalom, illetve a pénzkazetta is a kamera látószögébe eső szekrényben került elhelyezésre.

A hatóság a fentiek mellett megállapította, hogy az adatkezelő nem nyújtott átlátható, könnyen hozzáférhető tájékoztatást az érintetteknek a kamerarendszer útján megvalósuló adatkezelésről, illetve a közölt információk tévesek, félrevezetőek voltak. Mindezek alapján a hatóság elrendelte az étkezőben elhelyezett, illetve a belső udvarra és a jakuzzira irányuló kamerák leszerelését, eltiltotta az adatkezelőt a további jogsértéstől, valamint hárommillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az adatkezelőt – írta a turizmus.com.

Képeink illusztrációk.

fotók: johnsonsleisure.co.uk, riptidespas.com, riptidespas.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!