Majdnem 3000 ember – az idén is sok dolguk volt a vízi mentőknek

2023. október 12.
Címkék :

Az idén 55 helyszínen szolgáltak a vízimentők, nem csak balatoni strandokon. A 382 vízimentő 7914 szolgálati napot dolgozott, ennek során 2914 sérültet, bajbajutottat láttak el.

Az idén 96 új vízimentőt köszönthettek a szakszolgálatnál. Közülük többen az úszómesteri és a vízicsúszdakezelői képesítést is megszerezték. Mentőhajóikat, köztük a két sürgősségit, 373 alkalommal riasztották mély vízi mentéshez vagy olyan strandi esetekhez, ahol emelt szintű ellátásra volt szükség.
A nyár folyamán 30 prevenciós eseményt tartottak, nagy részüket strandokon, ahol újraélesztést tanítottunk laikusoknak, és bemutatták a különböző mentőmellényfajtákat és helyes viselésüket, valamint néhány mentőeszközüket. Ezenkívül a biztonságos strandolásról, és vízi sportolásról beszélgettek felnőttekkel és gyerekekkel.

Az idén már hét mentőmellényállványt üzemeltettek. Tavaly állították fel az első olyan állványaikat balatoni strandokon, amelyekről bárki ingyen elvehet egy mentőmellényt a gyermekének, amíg a strandon tartózkodnak. Távozáskor csak vissza kell akasztani. Az idén, a támogatóik segítségével, már hat strandon és egy kikötőben tudták biztosítani ezt a szolgáltatást: Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Alsóörsön, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Balatonlellén – itt két helyszínen is.

A mentőövtábláik hálózata is bővült, az idén már 85 olyan táblát tudtak kihelyezni balatoni strandokon a vízbe jutási pontoknál, amelyek tartalmazzák a legfontosabb információkat a biztonságos strandoláshoz. Szerepel rajtuk az adott strand mederrajza, a viharjelző rendszer jeleinek értelmezése, a hozzá kapcsolódó fürdőzési szabályok, valamint egy egyedi segélyhívó kód, ami megkönnyíti a mentőegység helyszínre érkezését.

A következő turisztikai szezonig karbantartást, felújítást végzeznek az eszközeiken, a felszereléseiken, illetve a rendezvények biztosításában is részt vesznek. Vízimentő-kollégáik nagy része pedig tavasszal kezdi a fizikai és elméleti felkészülést a nyári szezonra – írta a vizimentok.hu.

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!