Lengyel sikerek a balatonfüredi Eb-n

A 49er és a 49er FX osztály négynapos balatonfüredi U23-as Európa-bajnokságán mindkét kategóriában lengyel aranyérem született. Mellettük a 49er osztályban harmadik helyet szerzett a magyar–belga kettős állampolgár Arthur de Jonghe, ezúttal belga színekben.

A vasárnap zárult versenyen a tervezett 12 futam közül 7-et, illetve 8-at sikerült érvényesen lefutni, így mindkét osztály Európa-bajnoksága érvényes lett. A végig könnyű, keleties szelek próbára tették a versenyzőket, de a verseny rendezőit is.

A 49er osztályban lengyel győzelem született, a spanyoloké lett az ezüst, majd a belga páros következett a harmadik helyen.

A harmadik helyen kezdte az utolsó versenynapot az Arthur de Jonghe, Nathan van Steenberge (BEL-241) egység, és a nap végén ugyanitt álltak – igaz, közben a hatodikra is visszacsúsztak. Arthur jól ismert a magyar vitorlázásban, hiszen Magyarországon tanult vitorlázni, és itteni klubokban és itteni vizeken versenyzett az Optimisttől kezdve a 29er-ig, most azonban belga színekben ért el harmadik helyet az Eb-n, így ő lett a legeredményesebb magyar versenyző.

49er hajóosztályban a legeredményesebb magyar egység a friss magyar bajnok kormányozta Szabó Roni Oszkár, Filippo Binetti Pozzi (ESP) páros lett, amely a mezőny 12. helyén végzett. Szabó Roni Oszkár fél éve kezdett ebben a hajóosztályban versenyezni, a párosnak pedig ez volt az első közös versenye, így az eredményük mindenképp biztató.

Az eredetileg női, mostanra vegyes páros és ifjúsági hajóosztálynak is számító 49erFX-ben német egység nyerte a versenyt, őket lengyel, majd egy újabb német csapat követte. Ez lett az osztálybajnokság végeredménye. A 49er FX osztályban Európa-bajnoki címet azonban csak tisztán női egység kaphat, így a lengyel Marcelina Korszon és Zuzanna Mróz (POL-280) szerezte meg az aranyérmet.

A verseny azért kiemelt jelentőségű a hazai vitorlázásban, mert egyrészt a Balatonon még soha nem rendeztek nemzetközi versenyt high-performance olimpiai osztálynak, másrészt ez volt a Magyar Vitorlás Szövetség új, balatonfüredi kikötőjében rendezett első nemzetközi verseny – írta a hunsail.hu.

Az eredmények megtekinthetők ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!