Különleges tervek a győri Duna-part hasznosítására

2022. február 13.
Címkék :

A 3h Építésziroda átfogó koncepciótervet készített a győri Duna-part hasznosíthatóságáról, amely szerint intenzívebb kapcsolatot teremtenének a városlakók és a folyó között, új funkciók és infrastrukturális elemek kialakításával.

A partok rekonstrukciójának vizsgálata során kiterjesztették a kontextust a környék vízhálózatára, turisztikai kiaknázottságára, valamint kiemelt fókuszt helyeztek a városon belüli célcsoportokra, kapcsolatokra és városépítészeti szempontokra. A folyón való átkelés lehetőségeit elemezve elmondható, jelenleg a közlekedési hálózat elsődleges élvezője az autóforgalom.

A történelmi belváros intenzív gyalogos forgalmát pozitív példaként véve, a cél olyan folyómenti körséták kialakítása, amelyek lehetővé teszik az intenzívebb kapcsolatot a vízzel. Ehhez szükséges olyan gyalogosátkelők létesítése, amelyek élménnyé teszik a folyón való átkelést.

Tájépítészeti szempontból arra törekszenek, hogy ismét teljes szépségében és harmóniában mutatkozzon a városi Duna-szakasz és annak partjai. Több, eltérő érdeklődésű célcsoport használja, használná a belvárosi Duna-szakaszt, az ő megfelelő „elhelyezésüket” úgy kell megoldani, hogy a számukra nyújtandó legtöbb élmény mellett a legkevésbé zavarják egymást.

A vízió az, hogy közelebb hozzák a folyópartokhoz a várost, a városlakókat. A folyópartok városi attrakcióként, rekreációs időtöltésként, munkahelyként, pihenő- és találkozópontként funkcionálnak, ezért fontos, hogy tájépítészetileg és építészetileg úgy legyenek kialakítva, hogy egyértelmű teret nyerjenek maguknak. Cél, hogy a különböző célcsoportok nemcsak a partokon, hanem a vizeken is megtalálják a helyüket, így az egymás mellett élés helyett békés együttélés alakulhasson ki.

A helyek, amelyekre lokálisan fókuszálnak és új programokat javasolnak: Móricz Zsigmond rakpart és a Dunakapu tér előtti rész, Püspökerdő jobb partja – Rábca torkolat: túraevezős központ, kemping, Püspökerdő két oldalát összekötő gyalogos- és kerékpáros híd, Széchenyi híd: parazita híd – kiegészítő gyalogos- és kerékpáros híd, Új városrész: pontszerű pavilonok a sétaúton, Iparcsatorna: Jachtkikötő – Kerékpáros- és jachtkikötő központ.
A részletes koncepció – további képekkel – megtalálható az épiteszforum.hu oldalon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!