Körpanoráma: Beneteau First 27

A First 27 SE egyszerre vérbeli versenyvitorlás és sportos túrahajó, amely nem ragad le egyetlen vízfelületnél, lévén utánfutón vontatható.

Teljesítménypotenciálja modern formájából és építésének módjából adódik, alakstabilitása meggyőző, tőkesúlya mélyre nyúlik, karbonrudazata és az arra felhúzható vitorlák könnyen kezelhetők (nincs szükség backstagre), a két kormánylap határozottan tartja kontroll alatt a hajót jelentős dőlésnél is. Egyedül, párban vagy nagy létszámú legénységgel vitorlázva is igazi élmény.

Tengerállóságát a hivatalos szervek azzal ismerték el, hogy B kategóriába sorolták, ami főleg három dolognak köszönhető: a három beépített és zárt légkamra minden körülmények között felszínen tartja a hajót, a tőkesúly felhajlik, ha eltalál valamit, az orrban pedig gyűrődési zónát alakítottak ki.

A First 27 SE belseje első pillantásra igencsak minimalistának tűnik, de a visszafogottság egyrészt a súlycsökkentést szolgálja, másrészt a berendezés elemei a struktúra alapvető elemei. Az orrkabinban két, a szalonban további négy felnőtt alhat, a mágneses ajtók által pedig az árbóc előtti szekció az aktuális igények szerint alakítható: WC, kabinhosszabbítás, vizesruha-tároló. Szintén a beltérben található jó néhány tárolórekesz a legénység személyes holmijának, hűtőrekesz, asztal lehajtható lapokkal és vitorlatároló.

A hajó nagy erőssége a köré szerveződött nemzetközi közösség és a több országot felölelő versenynaptár.

Szavak helyett beszéljenek a képek: 360 fokos panorámavideó a First 27 SE-ről, kívül-belül, menetben és kikötőben.

YouTube video

Fő paraméterek
Hajótest hossza: 7,99 méter
Szélesség: 2,54 méter
Vízkiszorítás: 1400 kg
Merülés: 2,00/0,95 méter
Ballaszt: 600 kg
Nagyvitorla: 26,20 négyzetméter
Fock: 19,50 négyzetméter
Genakker: 79,00 négyzetméter

A Beneteau First sorozat és benne a First 27 hazai képviseletét a Pannon Yacht Kft. látja el.

(fotók: beneteau.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!