Kalandozások az Észak-Adrián

2017. október 17.
Címkék :

Bár még sok idő van a nyári vakációig, van, aki már most nekiáll eltervezni a nyári pihenését. Nekik igyekszünk segítséget nyújtani azzal, hogy sorozatunkban bemutatunk néhány közeli és távoli hajósparadicsomot.

Losinj-sziget, Kvarner-öböl
A 15 mérföld hosszú Losinj-sziget közepe tájt bújik meg az a 3 mérföld mély öböl, amelyben legnagyobb városa, Mali Losinj terül el. A hajdani hajósközpont mára az idegenforgalomból virágzó nagyváros lett. Mikroklímájának köszönhetően márciustól novemberig érkeznek ide a turisták. Hajónkkal a főtértől sorakozó vendégmólókhoz vagy a Losinj Marinába köthetünk. Ez utóbbi a Losinj hídnál van, amely napi kétszer, 9 és 18 órakor megnyitja a szigetet kelet felé, Rab irányában. Áthaladáskor vigyázni kell, a csatornában többcsomós az áramlás, amely a hajó orrát fordítgatja és a sebességünket is befolyásolja. Javallott a lendületes tempó, a biztos kéz a kormányon és a hajóoldalra kitett pufferek. A hídnál lévő losinji marinából negyedórás séta a pezsgő-nyüzsgő belváros. Mali Losinj város tetejéről gyönyörű kilátás nyílik Rab, Pag szigete és a Dinári-hegység irányában.

A losinji öböl északi végében horgonyzási tilalom van, mintahogyan a szomszédos cikati fürdőöbölben is. Losinj többi öblében szabadon horgonyozhatunk. Kedvelt öblök az Artaturi-öböl a losinji reptérnél, illetve a sziget délnyugati végének bemélyedései. A Veli Losinj nevű város szűk öblében az étterem elé tudunk kötni a partfalhoz párhuzamosan, ha van szabad hely. Egy sétát feltétlenül megér az óvárosa, de éjszakára csak akkor biztonságos kikötőhely, ha nem várható bóra (erős északkeleti szél), amelyre Veli Losinj öble nyitott.

Susak és Ilovik, Kvarner-öböl
A losinji öböl kijáratával szemben 5 mérföldre nyugatnak geológiai csodával találkozhatunk az Adriai-tengerben. A 150 m magas Susak egy homoksziget, édesvízi nád borítja. Ha sikerül kikötnünk kicsiny kikötőjében vagy a szomszédos öbölben telepített, fizetős bójákon hagyjuk a hajónkat, felsétálhatunk a sziget tetején lévő óriási világítótoronyig. Homokos partjai miatt nappali horgonyzásra mindenképpen ajánljuk Susak sekély vizeit. Kisgyermekes hajósoknak ideális a tágas, homokos strandöböl. Éjszakára túl nyitott lenne Susak szigeténél, ezért biztonságosabb, ha továbbhajózunk: Losinj szigete vagy a tőle délre fekvő Ilovik, a virágok szigete vár.

Ilovikot fél mérföldes csatorna választja el Losinjtól. Mólójának déli felén a pilotköteles kikötőhelyek hamar megtelnek, viszont bőségesen találunk telepített bójákat a 300 m széles átjáróban, amely Ilovik és a kicsiny Szent Péter-sziget között húzódik. Iloviktól délre fekszik Premuda, egy kicsiny sziget télen 50, nyáron 350 lakossal. Nyugati felén zátonysor határolja a 10 méter mély vizet, telepített bójáin éjszakázhatunk. A hajónk mellett strandolhatunk, búvárkodhatunk, csak az áramlásra figyeljünk, mert az erős. Egyedülálló élmény búvárszemüvegben a zátonyszigetek között odaúszni, ahol a 10 méteres vízmélységből 40 méteres lesz.

Rab-sziget, Kvarner-öböl
A belvárosi ACI Marina Rab az óvárossal szemközt található. Ez a jachtkikötő hamar megtelik, időben kell kikötni, vagy foglalhatunk előre hajóhelyet az interneten. Az óváros partfalához a helyi kirándulóhajók, a guletek kötnek. Szezonon kívül nekünk is juthat hely a rakparton, de magas vízállás esetén (ősszel, amikor kéthetes déli szél van és a tenger szintje megemelkedik) a hullámzás kidolgozhatja a puffereket a hajótest mellől. Az óvárosi négy toronyból kettőbe fel is mászhatunk, a csodálatos panorámáért megéri. Rálátunk a városra, délre Pag szigete, nyugatra Losinj szigete látszik, keletre az ezerméteres szárazföldi hegysor látványa tárul elénk. A Dinári-hegység lábainál húzódó Pag, Rab és tőle északra Krk szigetének nyugati fele zöld, buja növényzettel teli. A keleti oldaluk ennek szöges ellentéteként teljességgel kopár, kietlen az ősztől-tavaszig jellemző északkeleti szél, a bóra ereje miatt. E szigetek keleti felén biztonságos kikötőhely sincs, település sem nagyon.

A Rab-sziget keleti fele és a horvát szárazföld között húzódó Velebiti-csatorna bórában életveszélyes a kishajósoknak. A szél a hegyek lábánál a legerősebb, porzik a vízfelszín, télen 230 km/h szélerőt is mérnek a krki hídnál. Rabot nyugatról kerülve, észak felé Cres és Krk szigete kínálkozik. Mielőtt átkelnénk ezekhez, említésre méltó Rab északi felének csendes ACI marinája, a Supetarska Draga és a sziget északnyugati felén a lopari öböl. Ez egy homokos strandú partszakasz, a kisgyermekesek kedvenc helye, nappali horgonyozásra ajánljuk.

Krk-sziget, Kvarner-öböl
Krk-sziget déli kikötői (Krk, Punat és Baska) Rab városából 20 mérföldön belül elérhetők. Krk sziget fővárosa az azonos nevű Krk, ahol a városka szívébe köthetünk, pilotkötelek vannak. A nyári melegben kifejezetten jól esik a rómaiak óta lakott város középkori falai között, a hűvös sikátorokban bolyongani. Ha zuhanyzó/vécés jachtkikötőre vágyunk, a szomszédos Punat öblében marinában alhatunk. A tágas punati öböl szűk bejáratát laterális jelekkel jelölték, aki nem tudja, hogy a nyíltabb víz felől mi a színre színt, az könnyen zátonyra futhat. A horvátoknál nem csak a vontatásért kell fizetni a bajba jutottnak, a kikötői kapitányság keményen büntet a vízi közlekedési szabálysértésért, a hajózó út akadályozásáért is. A marinából betaxizhatunk Krk városba vagy sétálhatunk ezen az újkori nyaralótelepen, Punatban. Vízi taxival az öböl közepén álló Kosljun-szigetet tudjuk meglátogatni, hajónkkal vagy csónakunkkal sajnos tilos a kikötés A majd ezeréves kolostorában különleges gyűjteményt állítanak ki, hogy csak az egyszemű vagy kétfejű birkákat említsük.

Kikötési lehetőségeit tekintve a dél-adriai Komizát (Vis-sziget) idézi a Krk délkeleti öblében lévő Baska városa, amely egy pálmafás nyaralóhely kiváló stranddal. Bóramentes időben Krk szigetét keletről kerülve áthajózhatunk a 1,5 km hosszú, 54 m és 67 m belmagasságú közúti Krk-híd ívei alatt, amely a szigetet a szárazfölddel 40 éve köti össze. Régebben Tito híd volt a neve, ez egy fizetős átkelő Krk szigetére a horvát szárazföldről. Nyugatról kerülve a szigetet, Krk és Cres szigete között 3 mérföld széles csatornán vezet az utunk. Krk-et elhagyva Cres meredek, sziklás partjai mellett hajózunk északnak. Üdítő látvány Beli falu a hegyoldalban. A kilátás kedvéért a kis parti mólótól felcaplathatunk a falu templomáig. Ahol a szárazföld partvonala és nyugatról az Isztria összeérnek, a távolban Horvátország legnagyobb kereskedelmi kikötője, Rijeka csúfoskodik. Ha észak felé elhagyjuk Krk szigetét és irányunkat az 1400 m magas Ucka hegycsúcsa felé vesszük, akkor elhajózhatunk a híres Opatija, nagyszüleink Abbáziája elé. Ha meg akarjuk látogatni pompás parkjait, úri villáit, biztos kikötési lehetőségünk az ACI Marina Iciciben lehet. A belvároshoz közelebbi Admiral Hotel kikötője majdnem mindig tele van. A marinából kényelmes, félórás sétával a parti sétányon (lungomare) érhető el Opatija belvárosa, jobb felől Krk szigeti panorámájával a távolban.

Cres-sziget, Kvarner-öböl, Észak-Adria, Horvátország
Az Isztriai-félsziget és Cres szigete között nyílik a Kvarner-öböl nagy kapuja, a 3 mérföld széles Kvarner-szoros, ahol a teherszállító hajók Cres kerülésével Rijekába érkeznek. Kötelező jobbra tarts van ebben a csatornában. A lehető legrövidebb úton keresztezzük, hogy Cres sziget északi, majd nyugati partjait követve eljussunk a sziget fővárosába. Valun falu mélyvizű öbléből nyílik az a másfél mérföldes benyúlás, amelyben Cres fő városa rejtőzik azonos néven. Motoros jachtok figyelem, a Cres-i öbölben sebességkorlátozás van. A színes házaktól tarka Cres város külső mólóján pilotkötelek segítségével a főtérhez köthetünk. Aki a belvárosi romantika helyett a parti zuhanyzó/vécét és a jachtkikötői szolgáltatásokat preferálja, 1 mérföldre délre beköthet a Cres Marinába. Ez 20 perces sétára található a centrumtól.

Cres az Adria legnagyobb területű szigete, hasonlóan Krk-hez partvonala is kevésbé tagolt. A sziget nyugati felén megállóhelynek kínálkozik a nyaralófalu Martinscica. Cres szigete délen pedig összeér Losinj szigetével Osor városánál. Ne hagyjuk ki Osor városkát, amelyet még a rómaiak vágtak ketté egy mesterséges csatornával. Hídja Cres és Losinj szigetét köti össze. Az osori hidat naponta kétszer, 9 órakor és 17 órakor nyitják el oldalra. Először délről, utána északról engedik keresztül a hajókat. Ezen a csatornán át bármikor rövidíteni tudjuk a kört, amellyel a Kvarner-öböl szigeteit járhatjuk be. Osor városa Szentendre jellegű művésztelep, tele szobrokkal, galériákkal, az utcán alkotó művészekkel. Július-augusztusban zenei fesztivál színhelye. Cresről tovább délre Losinj felé hajózhatunk.

Marosi Miléna/Mérföld Yachting

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!