Kalandfotósok látványos képei a tengeren – harmadik rész

Talán semmilyen hajós kaland sem lehet teljes egy ütős fénykép nélkül. Fotósok mesélnek arról, mi kell ahhoz, hogy rögzítsék az igazán jó képeket.

Justin Hofman (38)
Kamera: nem az a lényeg, hanem a fénykép!

Hogyan kezdtél el kalandfotózni?
Mindig is dokumentálni akartam, amit csinálok. Tengerbiológusként csodálatos helyekre jutottam el, és az, hogy megoszthattam ezeket az élményeket a barátaimmal és a családommal, arra ösztönzött, hogy megtanuljam a vizuális történetmesélés művészetét.

Melyik volt a legmeredekebb pillanatod?
Húsevő baktériumok fertőztek meg egy kis vágást a lábamon Pápua Új-Guineában. Szerencsére egy helyi barátomnál voltak erős gyógyszerek, azok megakadályozták, hogy eldurvuljon a helyzet.

A történet a felvétel mögött
Ez a fotó egy antarktiszi expedíció során készült, újév napján. A semmiből elém termett a lehetőség, hogy képeket készítsek a jégről, amíg az ügyfelek a befagyott tengeren sétáltak, én és Erin, a búvártársam alámerültünk. Ekkor láttam meg ezt a fenséges jégdarabot, ami csak úgy sodródott mellettem. Sokkal kisebb, mint amilyennek látszik – talán akkora volt, mint egy strandlabda –, és a kép elkészítéséhez be kellett mennem a hideg antarktiszi vízbe, amihez meglehetősen sok felszerelésre van szükség. Ez olyasmi, amihez az évek során hozzászoktam, és amit élvezek. Soha nem fogom magam olyan menőnek érezni, mint amikor sarki búvárkodáshoz öltözöm!

A technikai kivitelezés magas színvonalát annak köszönhetem, hogy rengeteg időt töltöttem a víz alatti fotózás mesterével, David Doubilet-vel, aki az évek során sok trükköt osztott meg velem. Ő az, aki az ilyen típusú felvételeket híressé tette – én csupán a nyomdokaiba léptem.

Szerinted mi az, amit az emberek rosszul tudnak a kalandfotózásról?
Alábecsülik, mekkora személyes áldozatot jelent, hogy havi rendszerességgel hosszú időt kell az otthontól távol tölteni.

Sorozatunkban korábban
Shelton Du Preez és a palackorrú delfinek
Audun Lie Dahl a közel merészkedő jegesmedvekölyökkel

Justin 2016-ban elnyerte az Év természetfotósa címet, méghozzá ezzel a képpel:

(forrás: boatinternational.com, fotók: greatsouthernroute.com, boatinternational.com, santacruzwaves.com, nhm.ac.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!