Kalandfotósok látványos képei a tengeren – második rész

Talán semmilyen hajós kaland sem lehet teljes egy ütős fénykép nélkül. Fotósok mesélnek arról, mi kell ahhoz, hogy rögzítsék az igazán jó képeket.

Audun Lie Dahl (35)
Fényképezőgép: Sony A9
Hogyan kezdtél el kalandfotózni?
Fiatalkoromat a norvég vadonban töltöttem, helyi idegenvezetőként kezdtem el dolgozni fotósoknak. Hamarosan olyan hálózat tagja lettem, amely világszerte szervezett utakat, nekem pedig ott volt a kezemben a fényképezőgép.

Melyik volt a legmeredekebb pillanatod?
Végignézni, ahogy egy felnőtt jegesmedve megöl egy jegesmedvebocsot, majd trófeaként hordozza a fejét – tőlem karnyújtásnyira.

A történet a felvétel mögött
Mindig jegesmedvék és más vadon élő állatok után kutatunk az Északi-sarkvidék sodródó jegén. Órákig tartó távcsöves keresés után megláttunk egy nőstényt a fiatal kölykével – több mint negyven expedícióm során először láttam ilyen párt a természetben. Néhány kilométerre tőlük megállítottuk a hajót, és csak sodródtunk mellettük. Közel tizenkét órát várakoztunk, mire felébredtek, és érdeklődni kezdtek irántunk – sőt, a kölyköt kifejezetten a hajó érdekelte. Először az anyjára nézett támogatásért és jóváhagyásért, majd elkezdett közeledni felénk, még egyszer hátrafordult, aztán egészen a jachtig haladt.

Évek óta vártam egy ilyen pillanatra, rendesen fel voltam készülve. A fényképezőgépemet állványra erősítve hagytam ott a jégen, én a hajó fedélzetén álltam, távirányítóval a kezemben. Egy ilyen fotó elkészítésének komoly elvárásokkal áll neki az ember, de mindig közbejön valami apróság. Amikor átnéztem a képeimet, láttam, hogy sok elmosódott, mert a kölyök olyan gyorsan mozgott, de szerencsére készült egy tökéletes darab.
Szerinted mi az, amit az emberek rosszul tudnak a kalandfotózásról?
Hogy valójában az egyes találkozásokra emlékszik az ember, nem arra, hány napot töltött egy helyen.

Sorozatunkban korábban: Shelton Du Preez és a palackorrú delfinek

(forrás: boatinternational.com, fotók: boatinternational.com, focusnordic.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!