Javul a balatoni stéghelyzet – tulajdonosok is bontják az illegális bejárókat

2024. június 25.
Címkék :

Míg tavaly olykor elszabadult indulatok kísérték a vízügy megkezdett stégelbontási akcióit, gyökeresen megváltozott az emberek hozzáállása. Elcsitultak az indulatok, és többen maguk kezdtek szabálytalan bejáróik felszámolásába.

Úgy tűnik egyre többen értik a szakemberek lényegre törő üzenetét; hogy ha nincs nád, nincs Balaton, és ha felszabdalják a nádasokat szabálytalan bejárók, építmények százaival, akkor pusztulásnak indul a növény.

Tavaly még vitáztak, fenyegetőztek is az érintettek. Balatonmáriafürdőn elszabadultak az indulatok a szabálytalan stégek felszámolásáról tartott lakossági tájékoztatón. Ehhez képest számít komoly fordulatnak, hogy a Balatonfűzfőn és a Balatonkenesén zajló vízügyi akció már nem váltott ki hangos hőbörgést, tiltakozást, hanem az érintettek jelentős hányada maga kezdett az illegális bejárók elbontásába. Annál is inkább, mert ha a vízügy bontja el, az sokkal többe kerül.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy az elmúlt évtizedekben hiába írta elő jogszabály, mit, mikor és hogyan lehet építeni a tómederbe. Aki fittyet hányt ezekre, nemigen érte retorzió, hiszen nem volt igazán pénz és szándék a számonkérésre. Ennek következtében évről-évre nőtt az illegális stégek, bejárók, bódék száma a vízparton. A vízügy továbbra sem kapott elegendő „pénzt, paripát, fegyvert” a szabályok betartatására, de az egyre tarthatatlanabb helyzetben már akadt pár önkormányzat, és a vízi polgárőrség, amelyekkel össze tudott fogni a balatoni kirendeltség új vezetője.

Sok vízparti ingatlantulajdonosnak fáj, és sok vitás helyzetet szül, hogy a szabálytalan, de hosszú évtizedek óta háborítatlanul használt, csinosított bejárókat, horgásztanyákat fel kell számolni, de nem számíthatnak együttérzésre vagy a szokásjog elismerésére a társadalom többi tagjától, főleg manapság, amikor már öt helyen is jelentős területeken pusztul a balatoni nád.

Balatonfűzfő és Balatonkenese partjainál mintegy száz stégnek van engedélye, ám ezek legalább 80 százaléka nem úgy, nem oda, és nem akkorára épült, mint amiről az engedélye szól.

A vízügy az újabb akciója előtt minden beazonosítható tulajdonost kiértesített, akik közül sokan maguk kezdték elbontani a szabálytalan építményeiket. Aki haladékot kér, az kap, aki nem, annak sorra bontják a bejáróit Balatonfűzfőtől a balatonkenesei kikötő környékéig. Az érintett települések honlapjain is megjelent június 6-án a lakossági tájékoztató, ami így fogalmazott: tájékoztatom a tisztelt lakosságot arról, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének értesítése szerint, 2024. június 10-én kezdik meg térségünkben az illegális és engedély nélküli bejárók és vízi állások bontását.

Újdonság, hogy a vízügy kezdeményezésére az illetékes hatóság hozzájárult Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen, hogy egyes tóparti utcavégeken, bizonyos „nádasbarát” feltételekkel fennmaradhasson mintegy 30 közösségi bejáró, így 180 méterenként fürdőzhessenek a környéken élők, nyaralók ott is – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!