A Balaton keleti medencéjében is elbontják az illegális stégeket

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatonfűzfő és Balatonkenese térségében megkezdte az illegális, engedély nélkül telepített víziállások bontását.

A Balaton tómeder a magyar állam tulajdonában és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) kezelésében áll, ezért víziállások (pl. stégek, bejárók) csak a vonatkozó jogszabályok betartásával, a vízügyi igazgatóság mint mederkezelő hozzájárulásával, meghatározott időtartamra létesíthetők.

A bontással érintett illegális létesítmények a vasúti pályatest hullámzás és jégzajlás elleni védelmét biztosító kőszórásos párhuzamművön engedély nélkül elhelyezett vagy ahhoz kapcsolódó horgászhelyek, amelyeket közlekedésbiztonsági és balesetvédelmi szempontok miatt szükséges felszámolni.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság elkötelezett a jogszabályok betartása és betartatása mellett a Balaton mederhasználatait illetően. Ennek során ellenőrzik az állami területen, a tó medrében vagy a mederhez kapcsolódva engedély nélkül létesített víziállásokat. Az ellenőrzést követően figyelmeztetik a tulajdonosokat, és ha az eredménytelen, akkor kerül sor az eltávolításra, a meder eredeti állapotának helyreállítására. A bontás minden esetben az illetékes önkormányzat értesítésével és jóváhagyásával, esetenként a vízirendészet bevonásával zajlik.

A jelenleg érintett, engedély nélkül telepített víziállásokra a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének munkatársai táblákat helyeztek el, kérve a tulajdonost az építmény biztonságos eltávolítására – írta a kdtvizig.hu.

fotók: economx.hu, balaton.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!