Egyre több helyen bontják el az illegális balatoni stégeket

2023. augusztus 16.
Címkék :

Balatonmáriafürdőn a vízügy emberei bontják az illegális stégeket, és flexszel vágják le a stégekre rakott kapukat.

Galácz György polgármester megerősítette, hogy lakossági bejelentések nyomán megjelentek a vízügy emberei, szedik le a kapukat a stégekről, és megkezdték több illegális bejáró elbontását is a tóparton. Balatonfenyves határától kezdve, nyugatra haladva, egyelőre csak az állami tulajdonú partszakaszokon végzik a munkát.

A stégek kapuval való lezárását kormányrendelet tiltja. Ha közösségi partszakaszhoz kapcsolódó stégről van szó, mivel a tómeder is állami tulajdon, nem zárható le a stég. Ha magánterületen létesül szabályosan bejáró, arra nem kell kapu, hiszen már a területre sem mehet be idegen.

A polgármester tudomása szerint, ahol szerepel név az engedély nélküli stégeken, ott a tulajdonosokat megpróbálják elérni, hogy maguk bontsák el, számolják fel a bejárókat, vagy ha arra van lehetőség – főleg a vízben lévő víziállásoknál – ott szerezzenek rá engedélyt. Különben ki kell fizetniük az elbontatást, ami több száz ezer forint is lehet.

Az önkormányzat felmérése szerint Balatonmáriafürdő mintegy 7-8 kilométeres partszakaszán már 120 illegális bejáróstég található. Galácz György beszámolt arról is, hogy már a régi tervekben is szereplő 2-3 közösségi stég azért nem épült még meg, mert a sokszor nádasokat rongáló illegális bejárók miatt egyelőre nincs rá igény. Fenyegetésektől, valótlanságok kiírásától sem riadnak vissza, hogy távol tartsanak másokat a jogszerűtlenül használt vízparttól, feltöltéseiktől, stégüktől. Sok az emiatti lakossági bejelentés, mivel egyesek egyre gátlástalanabbá váltak. Akadt, ahol egy magánkézbe került partszakaszból azért vettek meg jó pénzért kisebb telkeket emberek, hogy lejárhassanak az általuk évtizedek óta használt útvonalakon a Balatonra, és akad, ahol egész horgásztanyát üzemeltetnek szabálytalanul – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!