Itt a lehetőség csatlakozni az AC40 vitorlás Grand Prix-hez

Az Emirates Team New Zealand által tervezett forradalmi AC40 foilos jacht mostantól elérhető magántulajdonosok számára is.

Az AC40 kétségtelenül a világ legnagyobb tempóra képes sorozatgyártású hajója: a szélsebesség több mint háromszorosával és 50 csomó feletti csúcssebességgel rohanó jachtokkal már önmagában a vitorlázás is hihetetlenül izgalmas. A felszerelés részét képező elektronikai csomagnak és az automatizált vezérlőrendszernek köszönhetően olyan vitorlázók számára is kezelhetők, akik még nem szereztek olimpiai érmet. Az AC40-et az Emirates Team New Zealand az AC75-ös jachtok szigorúan egyforma, 40 láb hosszú változataként tervezte. A 37. America’s Cupot megelőzően az AC40-esek 2023-ban nagy nyilvánosságot kapnak, köszönhetőan annak, hogy az AC-csapatok a vilanovai és dzsiddai előversenyeken használják őket. 2024-ben a barcelonai Ifjúsági és női America’s Cupon is AC40-esek indulnak majd, mindkét regattán 12 nemzetközi csapat vesz részt. Mivel kilenc AC40-est már vízre raktak, és további három van gyártásban, az AC40 kizárólagos építőjén (McConaghy Boats) komoly a nyomás, hogy hozzon létre Grand Prix-sorozatot az AC40-es osztály számára.

A hajó
A valaha volt leggyorsabb one-design osztály, az AC40 a 2021-es America’s Cupon versenyző AC75-ös jachtokon gyűjtött tapasztalatok alapján született meg. Miután sikeresen megvédte a kupát, az Emirates Team New Zealand mindent, amit a győztes Te Rehutai nevű hajóján kifejlesztett, egy kisebb – négy fő által megvitorlázható – platformba csomagolt. A szél felőli páros kormányozza a jachtot és trimmeli a nagyvitorlát, míg a szél alattiak a fockot állítják, finomhangolják a magasság- és dőlésszabályozást, valamint taktikai döntéseket hoznak. Mivel a szerepek minden forduláskor és halzoláskor felcserélődnek, különösen fontos, hogy a legénység összehangoltan dolgozzon. Minden vitorla- és foilvezérlést hidraulikus rendszerek hajtanak, amelyeket a fedélzeti akkumulátorok táplálnak, így ezeken a jachtokon nem izomra, hanem észre van szükség.

Az osztály
Az AC40 egy szigorúan szabályozott, one-design osztály, ahol a jachtokon semmilyen egyéni változtatás nem engedélyezett, szigorú mérési, kalibrációs és megfelelőségi ellenőrzések biztosítják a tisztességes versenyzést. A fedélzeti vezérlőszoftvert, az emelősvert automatikus irányító szoftverét és a műszereket a szervezők biztosítják és ellenőrzik, így a versenyeredmény teljes mértékben a legénységen múlik. A frissítéseket az Emirates Team New Zealand és a McConaghy Boats mint műszaki beszállító ellenőrzi, és közös hajószerviz-támogatást nyújt a mezőnynek.

Az osztályt az Emirates Team New Zealand, a McConaghy Boats és az Ancasta International Boat Sales alkotta AC40 Management Group kezeli, az osztály menedzsere Luca Rizzotti. A csoport felelős a következőkért:
– eseménynaptár
– a hajó specifikációja, beleértve az autopilot fejlesztését is
– szponzori lehetőségek
– osztályszabályok és adminisztráció
– az osztály képviselete

A sorozat
Az AC40 Management Group célja egy magántulajdonban lévő AC40-esekből álló osztály létrehozása az America’s Cupra épített meglévő jachtok mellé, rendkívüli élményt nyújtva azon szerencsés kevesek számára, akiknek megvan a módjuk és az ambíciójuk, hogy részt vegyenek ebben az izgalmas vitorlázásban. Az AC40 Management Group mediterrán képzési bázist hoz létre, itt lesz az AC40 flotta központja, ahol az előszezon során a hajókezelés, a biztonsági ismeretek és az AC40-es szimulátoron való gyakorlás is helyet kapnak, hogy a jelentkezők megszerezhessék az AC40-es osztályengedélyt.

A logisztika
A logisztika kulcsfontosságú volt az AC40 tervezése során. Az egész jacht 40 láb hosszú állványra pakolható, könnyen szállítható konténerhajókon vagy teherautókon. 48 óra alatt kicsomagolható és vízre tehető, minimális támogatói csapatot igényel. A mindössze négyfős legénységgel és a visszafogott vitorlakészlettel pedig meglepően alacsonyak az üzemeltetési költségek.

Előzetes információk
Az osztály augusztus 31-én és szeptember 5-én videokonferenciákat szervez, hogy megvitassa a terveket, az eseményektől a közös szolgáltatásokig, ezekre az info@ac40ca.org e-mail-címre írva jelentkezni.
AC40-gyorstalpaló Nathan Outteridge-dzsel:

YouTube video

(fotók és forrás: ac40ca.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!