Inspiráló film készült a Tisza-tóról és az álmokról

2022. november 13.
Címkék :

A Jóreménység-sziget valós eseményeken alapuló inspiráló történet a magány erejéről, a kitartásról, az álmokról, a természetbe való elvonulásról, apa-fiú kapcsolatáról és az elengedésről.

A filmet írta, rendezte és vágta Ljasuk Dimitry, ő a produkció főszereplője és producere is. Régóta készít filmeket a Tisza-tóról, ami kapcsán egy közösségépítő, környezettudatosságot és ökoturizmust is támogató tevékenységet indított el, kiérdemelve a Tisza-tó ökoharcosa „titulust”. Legújabb filmjét 2020-ban kezdte forgatni, amikor fél évig a szigeten élt. A film 80 százaléka a szigeten és a Tisza-tavon játszódik.

A Jóreménység-sziget november 17-től lesz országosan a mozikban, 16 városban 200 előadásszámmal lesz műsoron. A főszereplő a járvány idején úgy dönt, hogy önkéntes karanténba vonul egy apró lakatlan szigetre a Tisza-tavon. A szigeten egy kis kunyhó áll, amit az édesapjával épített évekkel korábban, de az álmukat nem tudták befejezni, mert az apa időközben meghalt. A fiú ki akar szakadni a mókuskerékből, szembe akar nézni magával, ezért hét év után visszatér a szigetre.

YouTube video

A kalandnak tűnő kezdet után azonban próbára teszi a magány, ami rávilágít gyengeségeire és félelmeire. A csodálatos természet, a Tisza gyógyító ereje, a nomád élet és apja régi tanításai szépen lassan megváltoztatják az értékrendjét. Megérti, mi az, ami igazán fontos az életben és mi az, ami nem.

Megtapasztalja az igazi szabadságot és az egyszerű boldogságot. Valami mégis hiányzik az életéből. Fél év elteltével egy jó és egy rossz hírt kap a szigetre érkező paptól, aminek a hatására végleg szembe kell néznie az elengedéssel.

A cikk folytatása és a film technikai hátterének megoldásai elolvashatók ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!