Hamarosan indul az idei karibi kör

Közel 80 nevező egységgel és 30 nemzet több mint 600 vitorlázójával a RORC Caribbean 600 regatta tizenharmadik kiadása fantasztikus eseménynek ígérkezik.

A verseny február 21-én, hétfőn 11-kor rajtol az antiguai Fort Charlotte-ból. Az útvonal tizenegy karibi szigetet érint, próbára téve mind a legénység kitartását, mind a hajók megbízhatóságát. A Royal Ocean Racing Club klasszikus 600 mérföldes versenye kiváló téli vitorlázást ígér a Karib-tengeren, gyors menetekkel, óceáni hullámzással és trópusi hőmérsékletekkel.

„A RORC Caribbean 600 és Antigua olyan, mintha a családunkhoz térnénk haza; egyszerűen imádjuk az eseményt és az embereket. Tavaly kénytelenek voltunk törölni eseményt, így most pláne el vagyunk ragadtatva, hogy ennyi nevezés érkezett – mondta Chris Stone, a RORC Caribbean 600 versenyigazgatója. – A verseny intenzív lesz, és reméljük, hogy ez jó előjel az év további eseményéhez (Sevenstar Round Britain and Ireland és RORC Baltic Sea Race), amiket nagyon szeretünk, de a RORC Caribbean 600-nak különleges helye van a szívünkben. A napsütés, a passzátszél és a karibi hangulat egészen speciálissá teszi.”

Az egytestű hajók között három Maxi küzd majd az abszolút elsőségért, a Club Swan 125 Skorpios, a Verdier/VPLP 100 Comanche és a Farr 100 Leopard. IRC Super Zero kategóriában a Volvo Open 70-es konstrukció hat változata, a 115 lábas Swan Shamanna és a Mills 68 Prospector küzd egymással.

Itt lesz a 2022-es RORC Transatlantic Race-en fej fej mellett küzdő Maserati, PowerPlay, Argo trió, akik a többtestűek közötti abszolút elsőségért szállnak harcba. Tizenegy többtestű hajó MOCRA osztályban, közülük többen is esélyesek a korrigált idő szerinti győzelemre.

Class40-ben tíz csapat (francia, amerikai és olasz) vív várhatóan igen szoros csatát, ami közben nem nagyon lesz alkalmuk pihenni a legénységeknek, annyi lesz a vitorlacsere.

A RORC Caribbean 600-on a szél hajókhoz viszonyított sebessége és iránya rendszeresen változik, a helyzetet tovább bonyolítják a szigetek, így az összesített győztes valószínűleg az a hajó lesz, amelyik a lehető legtöbb időt tölti kedvező körülmények között, a csapata pedig a legjobb teljesítményt nyújtja.

A 2022-es RORC Caribbean 600 február 21-én, hétfőn rajtol, a versenyt itt lehet nyomon követni.

Összefoglaló film a 2020-as regattáról:

YouTube video

(forrás: caribbean600.rorc.org, fotók: charterworld.com, caribbean600.rorc.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!