Hajókiállítási előzetes: Cannes 2024

2024. augusztus 26.
Címkék :

A jachtkiállítások szezonját indító, és évente több mint 50 000 látogatót vonzó Cannes Yachting Festival a világ egyik legrangosabb éves jachteseménye.

A 2024. szeptember 10-15. között megrendezésre kerülő kiállítás a megfelelő hely mindazok számára, akik jachtot szeretnének vásárolni vagy eladni, különösen az 500 BRT alatti piacon. Az idei, 47. kiadás minden eddiginél nagyobbnak és jobbnak ígérkezik, új kikötővel és közel 700 hajó bemutatásával. A fesztivál 600 kiállítót fogad a világ minden tájáról, akik az egytestű és többtestű, merev és félmerev hajótestek, új és használt vitorlások, valamint motoros hajók lenyűgöző választékát mutatják be. Mindezek mellett több száz márka vonultatja fel a legújabb hajós felszereléseket, szolgáltatásokat és innovációkat.

„2024 az alkalmazkodás és az új lehetőségek éve a Cannes Yachting Festival számára” – magyarázza Sylvie Ernoult, a kiállítás igazgatója. „Újraterveztük bizonyos területek elrendezését, hogy más, eltérő és innovatív terekkel váltsuk fel őket, például egy új nagy kikötő létrehozásával Port Cantóban.”

A Vieux Port továbbra is több mint 350 új, 10 és 50 méter közötti hosszúságú hajót mutat be a jachtozás legnagyobb nevei közül, a nagyobb vízi jachtok a szokásos helyükön, a Jetée-n és a Super Yachts Extensionben lesznek kikötve, ám akad néhány változás, amely segít a látogatói élmény javításában. A főbejáratot például áthelyezik a híres lépcső mellé, amelyen a filmsztárok a Cannes-i Filmfesztivál idején sétálnak fel a Croisette közelében. A megajachtokat felszerelő motorgyártók a Palais-szal szembeni strandra kerülnek, és a Pantiero sétányon új bejáratot nyitnak (a Quai Max Laubeuf-nál lévő bejárat helyett).

Az idei év egyik fénypontja a Port Cantóban található új, 12-13 méteres motorcsónakok számára kialakított Power Boat Marina lesz. Itt 170 motorcsónak (140 a vízben, 30 a parton) mutatkozik be, plusz külmotorok garmadája – a márkák között az Axopartól a Candelán át a Sealine-ig mindenki megjelenik. A motorcsónakok mellett a Port Canto 120 új, 10 méternél hosszabb vitorlást és mintegy 50 használt, 24 méter hosszúságú nagy jachtot is kiállít. Több motoros középső résszel ellátott ponton segíti a látogatókat abban, hogy egyik rakpartról a másikra jussanak, és a kisebb motoros hajókkal tengeri próbautakra indulhassanak. Az ingyenes tengeri buszok pedig biztosítják a Vieux Port és a Port Canto közötti egyszerű közlekedést.

Az olasz Wider Yachts már bejelentette, hogy első 28 méteres többtestű hajója, az Acali az idei fesztiválon debütál nemzetközi szinten, míg a Princess Yachts két világpremierrel érkezik: az új 25 méteres S80 és a 21 méteres S65 sportjachtokkal. A Sunreef bemutatja új 60-as Sunreef Power katamaránját, míg a Sanlorenzo a 27 méteres, flybridge-es SL86A és a 28 méteres SP92 jachtokkal érkezik. Ami a vitorlásokat illeti, a Nautor Swan 28 méteres, hibrid elektromos túra-verseny hajójával, a Swan 88-al érkezik. A Ferretti Yachts bemutatja új, 24 méteres Infynito 80-asát, de jön még a Custom Line Navetta 38, a Pershing GTX80, a Ferretti Yachts 670, a Riva El-Iseo, a wallywhy100 és a wallypower50 is.

„Mint minden más iparág, a hajózási ipar sem kerülheti meg a környezetvédelmi kihívásokat, fejlődnie kell, hogy megfeleljen az ágazat dekarbonizációs igényeinek és a hajósok által támasztott új követelményeknek. Elismerjük kiállítóinknak a hajózási ágazat jövőjébe fektetett erőfeszítéseit, sőt, örömmel mutatjuk be őket, hiszen mindannyiunk célja, hogy megőrizzük tengereinket és óceánjainkat a jövő generációi számára.”

fotók és forrás: boatinternational.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!