Jön: elektromos motoros a Rivától

A Riva bemutatta a márka első elektromos hajója, az El-Iseo prototípusát. A brand számára mérföldkőnek számító pillanatot a privát eseményen leplezték le.

A bemutatóra szeptember 5-én, a monacói Yacht Clubban került sor, a Riva 180. születésnapjának évében.

A test az Iseo modell adaptációja, a 8,2 méteres hajót egy Parker GVM310-es, teljesen elektromos motor hajtja. A 250 kW-os és 300 kW-os csúcsteljesítményre képes Riva-prototípus utazósebessége 25, a végsebessége pedig 40 csomó. A Riva szerint a gyorsulási görbéje lényegesen meredekebb, mint egy hasonló méretű, belsőégésű motorral hajtott hajóé. A modell emellett rengeteg lehetőséget kínál, hiszen takarékos üzemmódban akár tíz órán át is hajózható.

A Cannes Yachting Festivalon tartott sajtóeseményen Alberto Galassi, a Ferretti Csoport vezérigazgatója kifejtette a prototípus mögött álló stratégiát: „Komolyan vesszük az elektromos hajtást, két dolgot, a biztonságot és a hosszú hatótávot pedig mindig szem előtt kell tartani. Nem akarjuk, hogy ügyfeleinknek a nyílt vízen segítséget kelljen kérnie a parti őrségtől. A fedélzeten kell lennie olyan biztonsági berendezéseknek, amelyek felhívják a figyelmet arra, ha valaki pazarlóan bánik a rendelkezésre álló energiával.”

Az El-Iseo a Rivától megszokott kiviteli minőséggel, színekkel és finoman kidolgozott részletekkel büszkélkedhet. Teljesen digitális, érintőképernyős a műszerfala, amely a korábbi hajók analóg kijelzőit utánozza. A márka örökségére utalva a három eltérő meghajtású modell a klasszikus zene tempóiról – Allegro, Andante és Adagio – kapta a nevét.

Galassi kifejtette: „Annak érdekében, hogy az El-Iseo megfeleljen a Riva-szabványnak, 2023 vége előtt biztosan nem kerül piacra. Az összes lehetséges körülmény között teszteljük. Könnyűnek, jól használhatónak és biztonságosnak kell lennie, méltónak a Riva márkanévhez.”

(fotók és forrás: boatinternational.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!