Gondban vannak a Velencei-tavi horgászok

A halpusztulás és a kritikusan alacsony vízállás miatt gyakorlatilag nincs értelme már bedobni a csalit.

Míg a korábbi években rengetegen horgásztak a tó körül, most kilométereket kellett gyalogolni, míg végre feltűnt egy próbálkozó. „Hetven éve horgászom, mindig a Velencei-tó volt a kedvencem. Megszokásból és nosztalgiából még néha kijövök, de igazán semmi értelme. Hónapok óta nem fogtam semmit” – kesergett az egyik horgász.

Egy másik pedig azt mondta, hogy 1982 óta jár a tóra horgászni, de megfogadta, ezentúl máshova megy. „Egyszerűen nincs értelme. Csak állok itt a nagy semmiért. Ezentúl inkább elmegyek Fehérvárcsurgóra vagy a Balatonra, ott legalább van hal. Nagyon fog hiányozni a megszokott közeg, de nem tudok mit tenni.”

Egy velencei horgászboltos arról számolt be, hogy tavaly egyetlen hétvégén 50-60 napijegyet adott el, most viszont egy hónap alatt csupán kettőt. „Sajnos nagyon nagy a baj. Azt mondják, hogy 110 mázsa hal pusztult el, de ez szerintem nem igaz. A reális szám eléri a 300 mázsát. Önkéntesekkel egy hétig szedtük a tetemeket, borzalmas volt. Ha nem történik valami, jövőre teljesen kiszáradhat a tó” – magyarázta az üzlettulajdonos.

A MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségének vezetője, Pálinkás Imre elmondta, az elmúlt hetekben csapadékzóna érkezett, ami nagyjából 80 milliméter körüli esőt és egyben vízszintnövekedést jelentett, ám az elmúlt háromévi aszályos téli időszak után továbbra is hatalmas szüksége lenne a tónak egy csapadékbő télre, hogy tavaszra jelentősen javuljon a helyzet – írta az infostart.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!