Gasztronómia: Karácsonyi csemegék

2009. december 7.
Címkék :

A brit gourmet_karacsonyi_csemege_01birodalom hatása máig érezhető még a karácsomyi asztalon is Málta szerte, hisz pulykasült nélkül elképzelhetetlen a karácsonyi ebéd. De azért akadnak tradicionális máltai fogások is, melyek nélkül nem ünnep az ünnep. Az éjféli mise után – bár Máltán sosincs igazán hideg – jól esik a forró gesztenye leves és a méz (illetve melasz) gyűrű. Ezek a sokszázéves receptek minden jó máltai háziasszony tarsolyában megtalálhatók.
L-imbuljuta (forró gesztenye leves)
Hozzávalók 4-5 személyre:
400g – 500g száraz szelídgesztenye
1 púpozott evőkanál kakaó por
150g porcukor
1 nagyobb mandarin reszelt héja
A megtisztított gesztenyét egy lábasba rakjuk és felöntjük vízzel. Egy éjszakán át áztatjuk, majd másnap meghámozzuk. Újból felöntjük vízzel, felforraljuk és puhára főzzük. Kuktában mindez hamarabb elkészül. Amint megpuhult, adjuk hozzá a fűszereket és főzzük további fél órán át. Ha túl leveses tovább főzhetjük, míg kellően sürü nem lesz. Melegen fogyasztjuk.

il-kaghak vagy il-qaghaq ta’ l-ghasel (Méz- vagy Melaszgyűrű)
gourmet_karacsonyi_csemege_02hozzávalók:
– a tésztához:
400 gr finomliszt
50 gr vaj
3 tojás sárgája
ánizslikőr
víz
– a töltelékhez:
400 gr barna melasz (esetleg sürü méz)
400 gr víz
100 gr cukor
75 gr édes lekvár
egy narancs és egy citrom finomra reszelt héjja
4 evőkanál felaprított dió
1 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj
1 evőkanál ánizs
1 evőkanál füszerkeverék (szegfüszeg, fahéj)
50 gr kakaópor v. reszelt csokoládé
175 gr búzadara

A puha vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojássárgákat és az ánizst és vízzel laza tésztává gyúrjuk. Hagyjuk pihenni legalább egy órát, de lehet akár egy éjszakát is. A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat a búzadara kivételével. Forraljuk fel folyamatos keverés mellett. Ezt követően óvatosan keverjük hozzá a darát és forraljuk a masszát tovább állandó keverés mellett pár percig. Ha kihűlt egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe. Másnap a tésztát adagoljuk 8 részre. Mindegyiket nyújtsuk kb. 10cm X 10cm-es lapra. A tölteléket is osszuk 8 részre mindegyik lap közepére tegyünk a töltelékből egy-egy adagot (egyenletes csíkban). A tésztát tekerjük fel és így 8 töltött rolót kapunk. Két-két tésztát tapasszunk össze mindkét végénél, így kapunk 4 gyűrű formát. A hajtással lefelé tegyük tepsibe. A gyűrűk tetejét itt-ott vagdossuk be. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (gáz 4-es fokozat) 15 perc alatt készre sütjük. Jellegzetesen bézs színű lesz.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!