Fa Nándor biztatóan halad

spirit-of-hungaryTizenkét nappal a rajt után átlépte az Egyenlítőt Fa Nándor a nyolcadik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A tapasztalt hajós péntek este, nem sokkal éjfél előtt haladt át az Egyenlítőn, pályafutása során ez immár kilencedik alkalommal sikerült neki. A hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungary ebben az időszakban a huszadik helyen állt a versenyben, hátránya 1417 tengeri mérföld volt az élen haladó brit Alex Thomsonnal (Hugo Boss) szemben.

photo-sent-from-the-boat

A déli féltekére való belépés azt jelenti, hogy megkezdődik a versenyhajók és hajósaik számára a Vendée Globe azon szakasza, ahol egyre komorabb időjárási viszonyok közt kell helytállni. Az Egyenlítőt közelítve minden hajós rémálma az úgynevezett doldrums, a szélcsendes zóna, amelybe napokra is beragadhat a vitorlázó, ha nincs szerencséje. A déli félteke következő próbatétele a St. Helena magas nyomású zóna elkerülése, amely versenystratégiailag is fontos navigációs feladat.

photo-sent-from-the-boat-maitre

A kijelölt jégzónák figyelembevétele minden hajós saját érdeke, mert – túl azon, hogy büntetés jár a versenyszabályok megszegéséért – a felmelegedés következményeként sok éve úszó óriási jégtömbök és úgynevezett borjaik komoly ütközési veszélyt jelenthetnek ott. Rendkívül bonyolult vitorlázóperiódusról van szó, és egyre hidegebb, nedvesebb viszonyok között, gorombább szelekben, növekvő hullámzásban, kemény fizikai megpróbáltatásban telik az elkövetkező két hónapban a Vendée Globe-versenyzők élete.

photo-sent-from-the-boat-spirit

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!