Ez a Balaton legkedveltebb szörfös helye

2017. június 21.
Címkék :

Ha a fanatikus szörfösöket kérdezzük, hogy hol szállnak vízre legszívesebben, gyakran Balatonfenyves neve kerül első helyre. Nem véletlenül.

A leggyakoribb nyugati-északnyugati-északi szelek Balatongyörök és Szigliget között felgyorsulva, akadálytalanul zúdulnak át a Balatonon, hogy pont a fenyvesi szabadstrandon érjék el a déli oldalt. A tó itt elég széles ahhoz, hogy szép nagy hullámok jöhessenek létre, sőt a tómeder gyorsan vált mélyből sekélybe, így ez is kedvez a hullámképződésnek.

A jachtklub mólója is kedvező hatást gyakorolt erre, ráadásul remek fényképező- és videózóhelyet biztosít a keleti szára. Nem csak a gyakorlottabbak élvezhetik a helyet, hiszen a strand előtt Alsó-Bélatelepig a parttól kb. 300 méterre megtörnek a hullámok, így tökéletesen sík vízfelületet kapnak a partközelben szörföző kezdők is, maximum derékig érő vízzel. Általában a parttal párhuzamosan lehet szörfözni, ritkábban (keleti vagy délnyugati szélben) kifelé-befelé a partra merőlegesen. A partszakasz a fonyódi hegyig szörfözhető, nagyjából 5 km hosszú, azaz mindenki elfér.


A Csalogány utcánál található a híres „secret spot”, ahol egy kis nádas szélárnyéka biztosít tökéletesen sík vizet, főleg a freestyle kedvelőinek. Ami lényeges, hogy a strandok nem fizetősek, és az autókkal is közel lehet parkolni, jó az infrastruktúra, vannak zuhanyzók, mosdók, büfék. Nem utolsósorban jó a társaság. A helyiek gyakran a kora hajnali órákban megjelenő 1-2 óráig tartó erős szelet is kihasználják, aminek oka megmagyarázhatatlan és messziről nézve hihetetlen.

Hollósi Péter (www.windsurfbolt.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!