Emberfeletti átkelés az Atlanti-óceánon

A mozgáskorlátozott Natasha Lambert mind a négy végtagjára béna, betegsége kihat a beszédközpontjára is, mégis képes volt átvitorlázni az Atlanti-óceánon. És nem ez volt az első ilyen kalandja.

A huszonhárom éves mozgáskorlátozott vitorlázó és kalandor lett az első a világon, aki hajóját lényegében a levegővételén keresztül irányítva szelte át az Atlanti-óceánt. Családjával november 22-én, az ARC mezőnyében rajtolt el Gran Canariáról, hogy 18 nappal, 21 órával és 39 perccel (valamint 2808 tengeri mérfölddel) később megérkezzen Santa Luciára.

Hajójuk egy Nautitech Open 46 katamarán, amelyet teljes egészében átalakítottak, a speciális elvárásoknak megfelelően. Natasha apja, Gary Lambert tervezte a rendszert, amelynek lényege, hogy a kormányt és a vitorlákat egy szívószálon keresztül (szívás és fújás segítségével) lehet kezelni.

Natasha elmondta: „Erős szélben elég körülményes a mozgatásom, de közben rengeteget nevetünk. Három ember és egy emelőrendszer kell ahhoz, hogy fel-le közlekedjek a lépcsőn, úgyhogy mostanra mindenki tele van zúzódásokkal. De nagyszerű kalandot zártunk, amit én nagyon élveztem.”

Az úttal három jótékonysági szervezet (RNLI, The Ellen MacArthur Cancer Trust, MissIsle School of Sip Puff Sailing) számára igyekeznek pénzt gyűjteni. Natasha nem most kezdte az egészet: kilencéves kora óta vitorlázik, hajózta már körbe Isle of Wightot, illetve keresztbe a Csatornát, mászott meg két kisebb hegyet, a kihívások teljesítése közben pedig 50 ezer font adományt gyűjtött össze.

Ne maradj le további híreinkről, kövess minket a Facebook-on!

(forrás: yachtingmonthly.com, fotók: onthewight.com; bbc.com; missisle.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!