Elpusztulnak a bálnák a tengerben lévő műanyagtól

A bálnák egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a tengerben található szemét miatt. Egy most elpusztult állat gyomrában halászhálókat, köteleket, kesztyűket és különféle műanyag tárgyakat találtak.

Egy ámbráscet halt meg Új-Skócia partjainál a hónap elején, miután elfogyasztott 150 kilónyi szemetet, ami a gyomrában összetömörödött. A bálnát egy sziklás parton találták Craigmore-ban, Judique közelében. A 14 méter hosszú hím lesoványodottnak tűnt, amikor partra vetődött. Bár több csapat is dolgozott a megmentésén, másnap elpusztult.

Egy átlagos kifejlett bálna 35–45 tonna között van, de ez a felnőtt hím nem haladta meg a 30 tonnát, mivel a szemét megakadályozta, hogy megfelelően táplálkozzon. A boncolás során az állat gyomrában halászhálókat, köteleket, kesztyűket és különféle műanyag tárgyakat találtak. Ezek a bálnák úgy esznek, mint a porszívók – kinyitják a szájukat, és hagyják, hogy bármi, ami körülöttük van, beáramoljon. Ezzel nagy a veszélye annak is, hogy a vízben lévő szemetet lenyeljék.

Egy november elején közzétett tanulmány szerint a bálnák naponta akár 10 millió mikroműanyagot is megesznek. A kék bálnák fogyasztják a legtöbbet, mivel szinte kizárólag apró, garnélarák méretű állatokkal táplálkoznak – így komoly kockázatnak vannak kitéve. Ennek oka a hatalmas mennyiségű zsákmány, valamint az, hogy az olyan, jellemzően szennyezett területeken élnek, mint például a Kalifornia-áramlat – írta a greenfo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!