Elindult a kampány a siófoki Aranyparton

A júniusi hétvégéken európai újrahasznosítási kampány színes hátizsákos italdobozgyűjtő aktivistáival találkozhatunk a siófoki Aranyparton.

A környezetvédelmi világnap kapcsán júniusban Európa-szerte elindult a Minden doboz visszajár újrahasznosítási kampány, amelynek magyarországi állomása Siófok. Tizenhat országban, 19 helyszínen párhuzamosan zajlik a European Recycling Tour 2021 programsorozat, hogy felhívja a figyelmet arra: fogyasztói életünk során a kiürülő csomagolások nagy része, köztük az alumínium italdoboz nem szemét, hanem hasznos alapanyag, és az újrahasznosítása mindannyiunk feladata.

Világszerte évente 250 milliárd aludobozt gyártanak, ezeket egymásra állítva olyan hosszú oszlopot kapnánk, ami elérne a Holdig 75-ször, oda-vissza. Ebből Magyarország több mint 1 milliárd dobozt fogyaszt el évente, amelyekből a nemzetközi űrállomásig igen széles járdát építhetnénk.

„Az aludobozok gyártása költséges és energiaigényes folyamat, ezért az új alumíniumdoboz gyártása nem környezetbarát technológia. Ezzel párhuzamosan viszont az aludobozok végtelenszer és minőségromlás nélkül újrahasznosíthatók. Egy új italdoboz legyártásához szükséges energiának mindössze 5 százalékát emészti fel az újrahasznosítás, tehát nagyon jelentős a megtakarított energia.

Alakjától, külsejétől függetlenül mindegyik aludoboz végtelenszer újrahasznosítható, és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készítettől, ráadásul mindössze 60 nap alatt visszakerülhet a boltok polcaira.

A Minden doboz visszajár 100 százalékban magyar fejlesztésű automatái nemcsak az újrahasznosítást teszik elérhetővé, hanem Pénzt a dobozért! elv alapján minden doboz után visszatérítést is adnak. Siófokon a Tescóban már működik italdoboz-visszaváltó automata, és a Returpack Kft. továbbiak kihelyezését tervezi a város élelmiszer-áruházaiban.

Az aludoboz számos művész fantáziáját megmozgatta, alkotásaikból minikiállítás nyílt a helyszínen, a strandolók ezt is megtekinthetik. Az újrahasznosítást népszerűsítő kampánnyal még több hétvégén át találkozhatunk Siófokon, a mozgalom aktivistái speciális aludobozgyűjtő hátizsákokkal járnak majd a parton, és a szelektív hulladékgyűjtésre buzdítják a strandolókat – írta a siofok.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!