Egyedülálló delfincsapatot figyeltek meg

2022. november 7.
Címkék :

Palackorrú delfinek több mint hetven egyedből álló csoportját észlelték tengerbiológusok az olaszországi Liguria régióban található Imperia kikötővárosa előtt.

Davide Ascheri és Elena Fontanesi, a Delfini del Ponente állatvédő egyesület szakértői szerint ritkaságszámba megy, hogy ilyen nagy csoportba tömörüljenek delfinek a Földközi-tengeren, és ami szerintük igazán rendkívülivé teszi mindezt, az a fiatal állatok nagy száma.

Az utóbbi több mint négy évben folytatott kutatómunka során eddig még nem számoltak ennyi delfint egyszerre Liguria térségében. „Palackorrú delfinek a Földközi-tengeren ritkán alkotnak ilyen nagy csoportokat” – hangsúlyozta Ascheri, hozzátéve, hogy rendszerint 12-15 egyed szokott egy csoporttal tartani.

A tudósok több mint háromezer felvételt készítettek a delfinekről, hogy hátúszójuk egyedi ismérvei alapján később azonosítani tudják az állatokat. „A palackorrú delfinek nem szoktak stabil családi csoportokat alkotni. Nincsenek szorosabb kapcsolataik egymással, így nehéz megérteni a nagy gyülekezet okát. Kijelenthetjük ugyanakkor, hogy társaságkedvelő állatok, és ez a nagy csoport feltehetően zsákmányszerzési vagy szociális okokból alakult” – tette hozzá.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!