Egy mentés kulisszatitkai: Thimoté Polet balesete és gyors megmenekülése

Május 11-én kidőlt a Transat CIC regattán versenyző Thimoté Polet hajójának árbóca, a vitorlázó kárenyhítés közben karsérülést szenvedett.

A baleset 30 csomós szélben, 3-4 méteres hullámok között történt. Thimoté a versenyrendezők folyamatos támogatásának köszönhetően képes volt tartani magát. Az amerikai mentőszolgálat helikopterrel szállította kórházba, el tudták látni, jól van, egy csapat már elindult magára hagyott hajójáért. Most, hogy nagyrészt egyenesbe kerültek a dolgok, lehetőségünk adódik visszaidézni az eseményeket, bepillantva a mentés kulisszái mögé.

Azon a szombati napon érkezett meg New Yorkba a Class40 első három versenyzője, de több mint 250 mérföldre a parttól, távol a pillanatnyi eufóriától, Thimoté Polet (Zeiss) nyakig ült a slamasztikában: huszonhárom évesen első transzatlanti szólóversenyén indul, és kétségbeesetten hívta a rendezőséget, hogy elviselhetetlenül fáj a keze. Hajója a legutóbbi Route du Rhum – Destination Guadeloupe-on Cédric Chateau-t repítette át az Atlanti-óceánon. Thimoté sokkos állapotban volt, komoly erőfeszítésbe került még beszélnie is és a szavakért küzdött. A diskurzusban Thimoté edzője, Romain Gayant is részt vett, igyekeztek cselekvési tervet felállítani. Hamar megállapították, hogy először a kidőlt, de még számtalan kötéllel-dróttal a hajótesthez rögzített árbóctól kell megszabadulni. Francis Le Goff versenyigazgató szavai megnyugtatták és cselekvésre sarkallták Thimotét. Fájdalomcsillapítót vett be, felkapta vágószerszámát és nekivetette magát a metszésnek. Pár perc alatt sikerült megszabadulnia az árbóctól.

Ezzel egy időben a versenyrendezők riasztották a Newportban működő MRCC-s csapatot, közben egy toulouse-i orvosi központ távdiagnózisa megállapította, hogy Thimotét sérülései közül egyik sem életveszélyes. Az amerikaiak úgy döntöttek, repülőgépet küldenek a Class40 felkutatására, amely megtalálta a hajót, sőt VHF-kapcsolatot létesített a pórul járt versenyzővel. Aki a beavatkozásra kijelölt zóna határán volt, így a segítségére rendelt helikopter egy kis szigeten megállt tankolni.

Ahhoz, hogy a Thimotét fel tudják húzni a helikopterbe, többek között le kellett vágni a hajó mögött úszó kötélzetet is. A vitorlázó ezután magára öltötte a túlélőruháját, magához vette a papírjait és egy zseblámpát, előkészítette a mentőtutajt, valamint a füstbombákat. Amikor a helikopter megérkezett a helyszínre, leengedtek egy búvárt, hogy Thimotét felhúzzák a gépmadárba, ahol gyors ellátást kapott, majd egyenesen a kórházba szállították.

Vasárnap a biztosítója bérelt egy hajót, amely a nyílt tengerre indult, hogy begyűjtse a Class40-est. Erre már csak azért is nagy szükség volt, mert a sodródó vitorlás veszélyt jelent a többi vízi közlekedőre.

(fotók és forrás: thetransat.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!