Civil győzelem: mégis marad önkormányzati tulajdonban a parti sáv Fonyódon

Fonyód képviselő-testülete április 11-én egyhangú döntést hozott arról, hogy nem cseréli el a fonyódi Erzsébet tábor előtti, tulajdonában lévő, másfél kilométer hosszú parti sávot az állam által felajánlott ingatlanokra.

Az ingatlancseréről tavaly év végén megszületett törvénymódosítás csak a lehetőségét teremtette meg az ügyletnek, de annak létrejöttéhez a képviselő-testület áldására is szükség lett volna. A fonyódi önkormányzatnak az Erzsébet-tábort működtető Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány számára kellett volna átadnia a másfél kilométer hosszú vízpartját, három másik ingatlanért cserébe.

Az ingatlancsere ellen sétáló demonstrációt tartottak és aláírásgyűjtésbe is kezdtek helyiek, szimpatizánsok, főleg miután az alapítvány magabiztosan nyilatkozott egy lapnak arról, hogy le fogja zárni a megszerzett partszakaszt a gyerekek védelme érdekében.

A csütörtöki rendkívüli ülésen a polgármester, Hidvégi József nem vett részt. Az ülést megelőző két önkormányzati bizottsági ülésen is egyhangú volt a csere elutasítása, holott két évvel ezelőtt ugyanez a testület még megszavazta az ingatlancseréről szóló szándéknyilatkozatot.

A tiltakozó civilek, akik közül vagy kéttucatnyian részt vettek a testületi ülésen, győzelemként értékelhetik az előterjesztésben javasoltakkal ellenkező értelmű, megszületett döntést. Most kezdeményezni kívánják a helyi választási bizottságnál egy aláírásgyűjtési akció elindítását azért, hogy a jövőben csak helyi népszavazással lehessen dönteni az érintett vízparti rész cseréjéről vagy eladásáról – írta a hirbalaton.hu.

fotók: Zsiga Csaba, atlatszo.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!