Célegyenesben a sarkkutató expedíció

Kiválasztották a jégtáblát, amelyen tábort verve a Polarstern német kutatóhajó csaknem egy éven át sodródhat az Északi-sarkvidéken minden idők legjelentősebb arktiszi expedícióján.

A kutatók 16 jégtábláról készült műholdfelvétel kiértékelése után, egy orosz jégtörőhajó és helikopterek segítségével választották ki a jégtáblát, amelyhez a hajó a tél beálltával odafagy és egy éven át sodródik a sarkvidéken.

A Polarstern szeptember 20-án a norvégiai Tromsőből indult útjára, az expedíció egyes tagjai pedig szeptember 28. óta gyalogos felderítőutakat tettek a kiválasztott 10 kilométeres sebességgel sodródó jégtáblán.

Az Erődnek (Festung) elnevezett területen építik fel a kutatótábort, ahol 17 ország 300 tudósa váltja egymást a 140 millió eurós expedíció keretében. A jégtábla déli része sokkal ingatagabb, a legvékonyabb helyen 30 centiméteres, és bár van egy rész, ahol a jég vastagsága 60–150 centiméter között váltakozik, ez olyan porózus, mint egy szivacs, és nagyon instabil. A sodródó jégtáblához erősítve a Polarstern kutatóhajó a sarkvidék belsejébe is eljuthat.

A kutatók elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák. Céljuk, hogy jobban megértsék, milyen befolyást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át.

A sodródás 2020 júniusáig tart, amikor megindul az olvadás, és a Polarstern valahol Grönland és a Spitzbergák között kiszabadul a jég fogságából. Ezt követően indul a begyűjtött adatok értékelése – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!