Beneteau Oceanis 46.1 – Szemünk előtt formálódik a jövő

Egy évvel az Oceanis 51.1 után a Beneteau még mindig képes forradalmasítani a kínálatát. Az Oceanis 46.1 remek folytatása az 45-ös változatnak, amely világraszóló sikereket ért el, köztük megkapta az Év legjobb európai jachtja díjat a családi kategóriában.

Hű maradva az Oceanis hírnevéhez, a változatos felszereltségű hajó fedélzetén igazán pazar a vitorlázás. A nagy túrahajókra jellemző minden tulajdonság megvan benne, anélkül, hogy veszítene sebességéből, minőségi alkatrészei pedig verhetetlenek ebben a méretkategóriában. Szintén különleges tulajdonsága, hogy a 46.1-es ötkabinos opciót is kínál, amely eddig nem volt a kategóriájában. Nem véletlen, hogy a hajót éppen Ausztráliában, a tapasztalt és magas elvárásokkal rendelkező hajósok országában, mutatták be.

Progresszív tervezés
A mostani generáció energetikus vonalainak hullámán lovagolva, az Oceanis 46.1 tökéletes egyensúlyt mutat be az elegancia, az ötletes megoldások, a kényelem és a teljesítmény között. A hajó Finot-Conq rajzain alapul, amely az 51.1-es sokak tetszését elnyerő lépcsőzetes hajótestét alkalmazza. Ezzel komoly teret szabadítanak fel a kabinban, nem változtatva a hajózási teljesítményen. A Nauta Designnak köszönhető megnövekedett fedélzeti tér és a hajóveretek okos elhelyezése emeli ki az Oceanis 46.1-est a többi hajó közül.

Nyitott és hatékony fedélzet
A fedélzeti dizájn egy olyan kokpitnak ad helyet, amely jóval nagyobb, mint a többi piacon lévő jachté, ráadásul a tereket szemmel láthatóan precízen osztották fel. A középen található hatalmas asztal nyolc főnek elegendő helyet kínál, és ügyesen ide helyezték el a mentőcsónakot is. A fedélzeten való mozgás megkönnyítésére a csörlőket a kormányok mellé tették, ezzel elegendő helyet létrehozva a lazításnak két elegáns, dönthető, pohártartós napágyon. Amikor eljön a pihenés ideje, ezeket az ágyakat könnyűszerrel kiemelhetjük, és magunkkal vihetjük a hajó orrába. Eközben pedig nem kell a kötélzetben botladozni, hiszen minden a fedélzet alatt fut.

Különleges kényelem
A nagy hajóablakok rengeteg természetes fényt engednek be, ezzel eleganciát kölcsönözve a jacht belsejének, amelyből lélegzetelállító kilátás nyílik a horizontra. A beltéri szekrények anyagát tekintve pedig választhatunk a fényes tölgyfa és a mahagóni közül. Az általában jóval nagyobb jachtokon található tulajdonosi kabint külön zuhanyzóval és két oldalról elérhető hatalmas dupla ággyal szerelték fel. A háromkabinos verzióban a vendéglakrészek ugyanakkorák és világosak, köszönhetően a nagy hajóablakoknak és a két fedélzeti ablaknak, a hajó belmagassága pedig lehetővé teszi a menetiránnyal megegyező fejtámlás ágyak elhelyezését is.

Sebesség és élmények
Az Oceanis 46.1-es készítői fokozott figyelmet fektettek a legénység biztonságára. A fedélzeten való mozgást segíti a rézsútos belső és a függőleges külső védőborítás, amelynek köszönhetően jó nagy hely szabadult fel. A hajó alapfelszereltsége az árbócba épített vitorlabevonó rendszer, amelynek kötelei a kormányok két oldalán elhelyezett csörlőkben érnek véget.
A Beneteau jól ismert versenyhajóit felidézve, az új Oceanis 46.1 First Line verziója tökéletes lehet a gyors vitorlázás szerelmeseinek. Egy méterrel hosszabb árbóccal, 28 százalékkal nagyobb vitorlafelülettel, Harken Performa verseny hajóveretekkel és az ellenállást csökkentő, nagyobb merülésű ólom tőkesúllyal ellátott verzió egyedülálló hajózási élményeket garantál. A kompozit kormánykerék pedig jól mutatja, hogy itt tényleg figyelnek a részletekre!


(Hajóbemutatónk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!