Balatonszemesen területet mentenének a civilek a beépítéstől

A balatonszemesi önkormányzatnak és a település vezetőinek címzett, pár napja indított online petícióban az aláírók kérik a volt Orosz tábor területének önkormányzati tulajdonban tartását közparkként, vagy egyéb módon, és tiltakoznak az ingatlan eladása ellen.

A petícióban a következő olvasható:
A képviselő-restület értékesíteni kívánja befektetők részére a falu közvagyonát képező volt „Orosz tábor” (hrsz:295+465) néven említett ingatlan 295-ös hrsz-ú,7908 négyzetméteres részét. Sajnos a 2021. október 27-én megtartott nyilvános ülésen a döntéshozók által említett ígérek, érvek, szóbeli szándéknyilatkozatok nem garantálják azt, hogy – a lakosság jogos félelme alapján – az eladni kívánt ingatlanon ne egy újabb gigaberuházás vagy lakóparknegyed jöjjön létre.

Az értékes ingatlant minimum eladási ár meghatározása nélkül kívánják meghirdetni, ami arra a félelemre ad okot, hogy jóval áron alul is megszerezheti egy ingatlan befektető.

Nem vállalnak semmilyen garanciát, hogy a 295-ös hrsz. eladását a későbbiekben nem fogja követni a maradék terület eladása. Jelenleg erre a területre a 10 méteres építménymagasság vonatkozik, az önkormányzat ezt nem kívánja megváltoztatni, teret adva a monstrumépítéshez.

Követeljük, hogy a mindenkori önkormányzat ezen értékes vagyonelemet tartsa meg a falu tulajdonában!

Követeljük a helyi építési szabályzat módosítását oly módon, hogy az egész tábor területén az építhető ingatlanok maximális magassága 4,5 méter legyen, a KI-1 besorolásból tegyék át Üh-1 övezetbe! Az önkormányzat elzárkózik a terület tulajdonjogának megtartása melletti észszerű hasznosítástól. Lesöpörte az összes – akár helyi vagy akár nyaralótulajdonos általi – javaslatot, amit a terület hasznosítására tettek (pl kemping, kalandpark stb.). A vagyon gondos működtetése, a falu jövőbeli bevételeinek növelése, hosszú távú pénzügyi terv helyett az egyszeri elkótyavetyélés a cél? Látjuk, hogy az ilyen jellegű beruházások káros hatással vannak a környezetükre:
– természetrombolás, zöldterület csökkenése
– családi házas részhez nem illeszkedő épületek
– adóbevétel-kiesés (az állandó lakcímre bejelentett tulajdonosok nem fognak ifát, nyaralóingatlan-adót fizetni)
– jelentős munkahely sem teremtődik az itt élők számára (máshonnan hoznak képzettebb munkaerőt)
– az új ingatlantulajdonosok szavazati joguk alapján – Szemest nem ismerve – beleszólhatnak a falu életébe
– Szemes családias jellegétől teljesen idegen szemléletű lakosokat fog idevonzani
– az infrastruktúra nem fogja bírni a megnövekedett tömeg miatti többlet igénybevételt. A fellépő közmű hibák javítása, kényszerű felújítások a falu pénzügyi terhelését fogják növelni. A megnövekedett hulladéktermelés újabb problémákat okoz
– jelentősen megnő a gépjárműforgalom (az utak hamarabb tönkremennek, a balesetveszély, a zaj, a por, a környezeti terhelés megnő, parkolási problémák)
– a közbiztonság romlását vonja maga után Az önkormányzat olyan beruházásokba kívánja befektetni az eladásért kapott pénzt, amely beruházások pályázatokból is finanszírozhatók lennének (közkonyha), illetve olyan értéktelenebb ingatlanbefektetéseket tervez, amelyek meg sem közelítik a jelenlegi terület értékességét (nadrágszíjtelkek).

A hasznosítható, ezáltal a falu számára hasznot termelő ingatlant sajnos hasznot nem termelő, holt vagyonba fektetnék.

Követeljük, hogy ezen közvagyonnak számító ingatlan maradjon továbbra is a falu tulajdonában akár közparkként, vagy a tulajdonjog megtartása mellett észszerűen hasznosítva azt! Elegünk van a Balaton-part beépítéséből, a kizárólag befektetői érdekeket szolgáló, káros beruházások megakadályozásáért indítjuk ezt a petíciót is!

Elegünk van abból, hogy otthonunk, Balatonszemes elveszti a jelenlegi nyugodt, családi hangulatát az ideépülő monstrumok, ízléstelen, tájba nem illeszkedő épületek miatt!

Megakadályozzuk, hogy a Titanic, a Lidó, a Lampart üdülő lakóparkká alakítása, a Vadvirág és Hattyú kemping felszámolása után ezt a szép Balaton-parti területet is beépítsék!

Elegünk van abból, hogy az itt élő emberek, a Balatonszemesen ingatlantulajdonnal (lakó vagy nyaraló ingatlan) rendelkező adófizetők, az itt nyaralók érdekeit, igényeit, véleményét semmibe veszik!

Követeljük, hogy az önkormányzat a választóit kezelje partnerként, képviselje a közösség érdekeit, védje meg a falu értékeit, tartalékát, közösségünk vagyonát a mohó befektetőkkel szemben!

A petíció itt írható alá.

(hirbalaton.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!