Balatonmáriafürdőn is építkeznek – a civilek tiltakoznak

Petícióban kérik a helyi polgármestert, hogy a 73 egységes komplexum ne épüljön meg, mert szerintük túlméretezett, nem odaillő és megtöri a környék eddigi harmóniáját.

Civilek indítottak petíciót egy Balatonmáriafürdőre tervezett építési beruházás miatt, ebben azt kérik a helyi polgármestert, hogy a partmenti, 73 egységes komplexum ne épüljön meg.

A szövegben röviden összegzik a fő problémákat a projekttel kapcsolatban: „A Bárdos-strand melletti feltöltött területre tervezett túlméretezett épületet abszolút nem odaillőnek, a környék eddigi harmóniáját megtörőnek, a régi nyaralók, az ottani állandó lakosok és a nyaranta a település többi, a vízparttól távolabb eső házaiból a strandra járó nyaralók számára bántónak tartjuk. A terület csak nagyon szűk utcákon keresztül közelíthető meg, melyek ilyen mértékben megnövekedő forgalmat nem tudnak kiszolgálni. A területhez tartozó szabad vízpart szélessége a szabadstrand kedveltsége miatti jelentős vendégforgalom miatt jelenleg is szűkös. Az öböl vízfelülete és a lejáró további jelentős tömeget már nem tudna kiszolgálni. A nádasok – azok védettsége, víztisztító és egyéb rendkívül fontos ökológiai szerepe miatt – tovább nem irthatók, így az öböl szélesítése és esetleg egy második lejáró kiépítése véleményünk szerint nem megoldható.”

Az értékesítési tervdokumentáció alapján a terveket az L stúdió építésziroda jegyzi, a beruházó pedig a győri székhelyű Balaton Coast Kft. A dokumentációban a látványtervek mellett helyszínrajzok, valamint a különböző lakástípusok és apartmanok alaprajzai is megtalálhatók.

A polgármester szerint az érintett, több mint ötezer négyzetméteres terület, önálló építési területrész a Helyi Építési Szabályzat alapján. Úgy vélte, ez a beruházás nem hasonlítható a Balaton-partot egyébként jellemző beépítési őrülethez, amelyek részeként irtják a nádasokat és közvetlenül a tó partjára építkeznek, elzárva azt a köz elől. A szabályozás alapján a parttól eleve 20 méteres távolságot kell tartaniuk az itt épülő házaknak. Jelezte, hogy a telektulajdonos felé annyi volt a kérése, hogy a szabályoknak megfelelően járjon el, feleljen meg mindenben a jelenlegi előírásoknak, illetve hogy építse ki mellette a közlekedési infrastruktúrát, ami későbbi fejlesztésekhez is szükséges lesz. Az építési engedély kiadását nem akadályozhatja meg, mivel a fejlesztés megfelel a jogszabályoknak. A tervek korábban a településképi véleményezésen is átmentek.

Az is kiderült, hogy a leendő épület szomszédságában egy önkormányzati tulajdonban lévő kéthektáros, önálló helyrajzi számú területrész található, a tervek szerint itt strandot, sportcentrumot alakítanának ki idővel.

Szalánczi Donát, az L Stúdió építésze: „Az érdeklődés tárgyát képező szállásépületet Balatonmáriafürdő egyik központjának a közvetlen közelében helyezkedik el. Az épület tervezésénél a 2012-ben elkészült, ezen a területen azóta nem módosított, hatályos rendezési terv által megengedett beépítési paramétereket vettük figyelembe. A terv ezeknek, továbbá a helyi építési szabályzatnak és az egyéb kapcsolódó hatályos jogszabályoknak teljes mértékben megfelel. Az épület különleges, Balaton közeli elhelyezkedése miatt a tervezés során környezetvédelmi és tájképvédelmi vizsgálat is készült, amelyek a tervezett beruházást megfelelőnek találták. A fejlesztés következtében a Balaton-part és az ott található szabadstrand használhatósága, megközelíthetősége nem romlik. A beruházás során nem kerül sem Balaton-parti, sem egyéb közterület magánkézbe, a strand és a hozzá tartozó közterületek érintetlenek maradnak. A tervezési területnek is helyet adó »zagytérhez« vezető viszonylag keskeny út szélesítése és parkolók kiépítése az önkormányzatnak szándékában áll, ehhez a beruházáshoz az építtető anyagilag nagymértékben hozzájárul.”

(Építészfórum.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!