Bajba kerülhetnek a homokos tengerpartok?

Az évszázad végére eltűnhet a világ homokos tengerpartjainak fele, ha változatlan tempóban folytatódik a globális felmelegedés.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának tudósai műholdfelvételek alapján követték nyomon a homokos tengerpartok állapotának alakulását az elmúlt 30 évben, és ennek alapján modellezték, miként befolyásolhatja azokat a jövőben a globális felmelegedés folytatódása.

Az évszázad végére a világ strandjainak fele szenved el százméteresnél nagyobb kiterjedésű eróziót, ami azt jelenti, hogy valószínűleg elvesznek számunkra. A homokos partokat fenyegető veszély mértéke attól függ, miként alakul a globális hőmérséklet 2100-ig. A magasabb hőmérséklet emelkedő tengerszintet és hevesebb viharokat jelent egyes térségekben, ami növeli a hullámokba vesző strandok hosszát.

A világ tengerpartjainak egyharmadát kitevő homokos strandok jelentős értéket képviselnek a kikapcsolódás, a turizmus és a vízi világ szempontjából, emellett a tengerparti településeken a hullámoktól és viharoktól védő természetes akadályt képeznek – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!