Az úszó városoké a jövő?

Francia Polinézia kormánya és a kaliforniai Seasteading Institute megállapodása szerint az első úszó város Tahiti szigete mellett lesz.

A város közel lesz Francia Polinézia partjaihoz, de nem a nyílt tengerre fognak építkezni. Bár ez technológiailag már lehetséges lenne, de nagy költségekkel járna. A tervek szerint az építkezés már 2019-ben elindulhat, de egyelőre rengeteg a kérdés. Még azt sem döntötték el, hogy az elmúlt évtizedben felhalmozott rengeteg építészeti terv közül végül melyiket valósítsák meg.

Ugyanennyire nyitott kérdés az is, hogy pontosan milyen társadalmi berendezkedést szeretnének az úszó városban, hogy hogyan működének a közszolgáltatások, hogy ezeket milyen forrásokból fedeznék. Emellett kérdés az úszó város ellátása is: a cél az önfenntartásra törekvés, de élelmiszert például valószínűleg a szárazföldi területekről kell majd importálniuk.

A számtalan nyitott kérdés és felmerülő aggály ellenére az úszóvárosprojekt ezzel a megállapodással minden eddiginél közelebb került a megvalósuláshoz, a jelenlegi tervek szerint 2019-ben tényleg elkezdődik valamiféle építkezés Francia Polinézia partjaitól nem messze a Csendes-óceánon. A vizekre költözéshez egyre inkább rendelkezésre állnak a technológiai feltételek, Kína katonai terjeszkedése mesterséges szigetek révén a dél-kínai tengeren pedig akár lendületet is adhat a békésebb célokból tengerre vágyóknak.

Érdekes adalék még, hogy a tengeri városokra költözés egy bizonyos formában már rég meg is valósult, hiszen egyre többen akadnak, főleg gazdagabb nyugdíjasok, akik állandó jelleggel óceánjáró hajókra költöztek.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!