Az új kompok decembertől, az új katamaránok márciustól járják a Balatont

2023. augusztus 31.
Címkék :

Július eleje óta folyamatosan dolgoznak a Balaton adottságaira tervezett négy új hajó összeszerelésén, amelyek a Bahart flottájában szolgálnak.

A Bahart négy új hajója júliusban érkezett meg a Balatonra. A két új komp és két új katamarán egy olyan történelmi léptékű műszaki fejlesztés részeként érkezett a magyar tengerre, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa. A hajók fontos szerepet kapnak majd a turizmusban és a helyi közlekedésben: sűrűbb és kényelmesebb átkelést biztosítanak a révek között.

Mivel az új hajók az eddigi legnagyobb utas- és jármű-befogadóképességgel büszkélkednek, a szállításuk nagy körültekintést igényelt. A 11 méter széles és 35, illetve 45 méter hosszú hajókat a szállítás miatt az indulásuk előtt részlegesen visszabontották. A Balatonra érkezésük után a munkálatok első lépése a felépítmények felszerelése volt. Majd egy 450 tonnás daru emelte le egyenként a több tonnát nyomó óriási nyitott fedélzetet, az utastereket és a kormányállásokat a szállítóhajókról és helyezte rá a hajótestekre.

Ezt követte a gépészeti, villamos, hidraulikai rendszerek visszaépítése. A kompokon 11, a katamaránokon pedig 14 km hosszú elektromos vezeték húzódik, emellett a gépészeti csövek is kitesznek hajónként 1-1 kilométert.

A hajók összeszerelése ütemterv szerint halad Jelenleg a belső terek belsőépítészeti, burkolási munkálatai folynak, ezekkel párhuzamosan zajlik az ablakok beszerelése, a tetőszerkezetek építése, valamint a klímarendszerek és rádiónavigációs rendszerek beillesztése. Hamarosan megkezdődnek a beüzemelési feladatok is. A forgalomba állás engedélyezését hatósági szemle előzi meg. A kifejezetten a Balatonra tervezett egyedi kompokat és katamaránokat a legmodernebb környezetvédelmi normáknak (EUR Stage V.) megfelelő motorokkal szerelték fel, modern kormányzással és technológiákkal, és az elődeiknél gyorsabbak lesznek: a kompok 15, a katamaránok 18 km/órás utazósebességet is elérnek.

A kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg a szolgálatukat.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!