Újra lehet hajózni a Sió-csatornán

2023. június 19.
Címkék :

Megnyílhat a hajók előtt a Sió-csatorna, a Bahart két új kompja és katamaránja végre eljuthat a Balatonra.

A közelmúltban helyszíni bejárást tartottak a Sió-csatorna aktuális állapotának megismerésére, hiszen az elvégzett mederrendezési munkák óta megváltozott a környezet. Több hajózási akadályt találtak, ezek eltávolításán még munkálkodnak a vállalkozók.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság elmondása szerint június 13-án megkezdték az óvatos vízeresztést a Balatonból a Sió-zsilipen keresztül, mivel a tó vízállása elérte, sőt valamivel meg is haladta a szabályozási szintet. A vízeresztés mértéke jelenleg percenként egy köbméter, és ekörül marad a héten, a továbbiakról még nincsenek információk.

A hajók – köztük a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja – régóta várakoznak a kellő vízeresztésre, hogy eljussanak a Balatonra a Sión keresztül. Az alacsony vízállás két éve nem tette lehetővé a zsilipnyitást.

A Sió-csatorna a Balaton vízszintszabályozását biztosítja, összeköttetést teremt a Balaton és a Duna között. A siófoki kikötőtől indul és mintegy 120 kilométer után jut el a Dunához Szekszárdtól északra, a Gemenci erdőnél.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!