Az MVSZ százmillió forinttal támogatja az olimpikonokat

A Magyar Vitorlás Szövetség évek óta komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minél több támogatással tudja segíteni a szerződéses sportolók eredményes olimpiai részvételét.

Az MVSZ jelenleg hat élversenyzőt támogat, akik sok időt töltetnek külföldön, edzés és versenyzés keretében. Utazásukhoz és felkészülésükhöz folyamatosan szükség van olyan eszközökre, amelyek lehetőséget teremtenek számukra, hogy a legjobb körülmények között fejlődhessenek. „Továbbra is az a legfontosabb, hogy versenyzőink megfelelő körülmények között felkészülve, egyre jobb eredményeket érjenek el. Az idén többet tudunk költeni az olimpikonjaink felkészülésére, mint a teljes riói ciklusban, összesen közel 150 millió forintot. A szakmai támogatás kiszámításánál az Eb és vb 1–3. helyezést, illetve az olimpiai 1–6. helyezést veszi figyelembe a jelenlegi finanszírozási rendszer” – mondta Holczhauser András, az MVSZ főtitkára.

A sportágban rejlő olimpiai potenciál megismerésének és a riói sikereknek köszönhetően az idén a Magyar Vitorlás Szövetség százmillió forint támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportállamtitkársági keretéből. A támogatásból a szövetség hajókat, motorosokat, vitorlákat, utánfutókat, kisbuszokat szerzett be, hogy a sportolók megteremtsék saját utazási feltételeiket, és ne kelljen klubjaik eszközeit igénybe venni a felkészüléshez, amelyet azok az utánpótlás-nevelés és -versenyzés, valamint a versenyrendezés során is használnak. Emellett beszereztek két konténert, amely a teljes csapat felkészülését szolgálja majd. Többször is ki kell utazni Tokióba, így ezek egyrészt a szállítást, másrészt a helyszíni műhelyháttér felállítását teszik majd gördülékennyé.

A nemzetközi szinten is legeredményesebb sportolónk, Berecz Zsombor, az idén 45 millió forint MVSZ-támogatásban részesül. Nettó 27 millió forintot tesznek ki a felkészülését segítő eszközbeszerzések – egy Bravo 6.0 motoros, kisbusz, finn dingi és egyéb kisebb értékű eszközök. Zsombi idei felkészülését közel 15 millió forinttal támogatta a szövetség és havi 230 ezer forint Gerevich-ösztöndíjat szavazott meg számára az elnökség. Érdi Mári nettó 22 millió forintért kapott eszközöket, emellett nyolcmillió forintot felkészülési támogatással és havi 100 ezer forint Gerevich-ösztöndíjjal segíti a szövetség munkáját. Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin felkészülését 32 millió forintnyi eszközbeszerzés – négy Laser standard teljes felszereléssel, egy Bravo 6.0 motoros, kisbusz és kondicionáló eszközök – segíti. Éves programjuk támogatására 16 millió forint áll rendelkezésükre és a Gerevich-ösztöndíjból 160 ezer forintot kapnak. A Gyapjas testvérek a Gerevich-ösztöndíjból havi 80 ezer forintot, az eszköztámogatásból 10 millió forint értékben két 470-es hajót kapnak és felkészülésüket 6 millió forinttal segíti az MVSZ.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!