Az Év túravitorlás-fotói 2023

Gordon Young Norvégia szépségét megörökítő fényképe nyerte a Cruising Association 2023-as fotópályázatát.

Jó néhány mű érkezett a pályázatra, a döntés felelőssége a neves tengeri fotós, Paul Wyeth vállán nyugodott. A fotók sokaságát értékelve Paul így nyilatkozott: „A beérkezett munkák inspiráló és változatos képet mutattak, mind arra késztetett, hogy fogjuk a vitorlás felszerelésünket, és vágjunk neki a végtelen óceánnak. Nehéz feladat volt választani közülük.”

A győztes kép
A 2023 júliusában készült képen az Elanor Måsøya mellett horgonyoz, orral a Lofoten Engeløya hegyei felé: „A kép keretezése középpontba helyezi a hajót, melyet körülvesz a gyönyörű szigetvilág, a csodálatos türkizkék és zöld szín. A keretezés a szemet a képen keresztül a hajó mellett a hegyekre vezeti. Én pedig tudni szeretném, mi rejlik azok között a hegyek között. Ez a kép tényleg arra késztet, hogy felszálljak a hajóra, és felfedezzem ezt a csodálatosnak tűnő partvidéket. Inspiráció a vitorlázáshoz.”

A további dobogós munkák
Christopher, a kedvezőtlen időjárás közeledtével egy kunyhóban húzta meg magát, alig látta horgonyzó hajóját, célja az volt, hogy bemutassa, milyen érzés egy biztonságos menedékhelyről kitekinteni.
Paul Wyeth: „Azért szeretem ezt a képet, mert elsőre nem is igazán tűnik fel a hajó. Aztán amkor meglátod, a kép keretei elgondolkodtatnak. Vajon előző este partra eveztek, és az estét gyertyafény mellett töltötték egy kis házikóban a parton? Ez a kép sokkal több, mint amit elsőre látsz rajta.”

James a 2022-es fotópályázatot delfinekről készült fotóval nyerte meg (ez a címlapképünk – a szerk.), és úgy érezte, ez a kép még jobb a színek, a kompozíció és a dinamika tekintetében.
Paul Wyeth: „A kép kiválasztásakor tudatában voltam annak, hogy tavaly is egy delfines kép mellett döntöttem. James azonban olyan nagyszerű munkát végzett ezzel az alkotással, hogy nem tudtam nem ezt választani. Gyönyörű naplemente, jó szél és nem egy vagy kettő, hanem hat delfin! Ki ne szeretne ott lenni abban a pillanatban? Amit igazán szeretek, az a lassú záridő és a nagy látószög kombinációja a felvételen, ami dinamikus, lenyűgöző képet eredményez. Szép munka!”

(fotók és forrás: Cruising Association)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!