Amikor az a fontos, aki hiányzik a listáról – Rolex Sydney Hobart Regatta 2023

Kevesebb mint 100 nap van hátra a 2023-as Rolex Sydney Hobart Yacht Race rajtjáig, ám két fontos szereplő még nincs ott a nevezési listán.

Az indulási szándékukat már kifejezők között korábbi győztesek, nemzetközi versenyzők és a kétszemélyes osztály képviselői is ott vannak, a Cruising Yacht Club of Australia szeptember 18-áig 66 nevezést fogadott. Ez eddig hat külföldi hajót – Hongkong (Antipodes és SHK Scallywag), Új-Kaledónia (Eye Candy), Új-Zéland (Niksen), Németország (Rockall 8) és USA (Lenny) – jelent, a 60 ausztrál induló közül 28 Új Dél-Walesből, 12 Victoriából, 13 Queenslandből, 4 Tasmaniából, 1 Dél-Ausztráliából, 2 pedig Nyugat-Ausztráliából érkezett.

Már négy 100 lábas maxi is bejelentkezett:
visszatér az Andoo Comache (John Winning Jr.), hogy 2022 után ismét elsőként érjen Hobartba;

ott lesz a LawConnect (Christian Beck), amely az elmúlt három versenyen (2019-ben még InfoTrackként) második helyezett volt, 2016-ban pedig Perpetual Loyal néven első célba érő; indul a Scallywag (Sun Hung Kai), miután 2021-ben David Witt vezetésével 3. lett; az „újonc” Wild Thing 100 (korábban Stefan Racing 80), amely átépítése során 20 lábbal megnőtt, és először indul 100 lábas hajóként.

A kétszemélyes csapatoknál már tíz nevezés érkezett, sokadszorra rajtol ilyen felállásban Chris O’Neill J/99 Blue Planetje, Peter Elkington Young 11 Pacmanje és Anthony Hammond Jeanneau Sun Fast 3600 Maverickje.

Arthur Lane, a szervező Cruising Yacht Club of Australia elnöke: „A 2023-as Rolex Sydney Hobartra eddig beérkezett nevezések alapján arra számítunk, hogy ismét erős flotta áll majd rajthoz a 78. alkalommal megrendezendő versenyen. Ezúttal is jelentős globális érdeklődés mutatkozik a verseny iránt, és örömmel látjuk, hogy Ausztrália minden tájáról érkeznek résztvevők. Klubunk köszönettel tartozik a Rolexnek a vitorlázás és a Rolex Sydney Hobart Yacht Race folyamatos támogatásáért, ahogy számos más partnerének is, akik segítsége lehetővé teszi, hogy megrendezzük a regattát”.

A 2023-as Rolex Sydney Hobartra a nevezés 2023. október 27-én, pénteken 17 órakor zárul. Így addig van ideje a tavalyi összetett győztesnek (Celestial, TP52, Sam Haynes) és a versenyen korábban kilencszer elsőként célba érő Wild Oats XI-nek, hogy döntsön az indulásról. Csakhogy utóbbi megsérült a Hamilton Island Regattán, ami után hazaszállították Sydney-be, és most arra vár, hogy bejusson a Woolwich Dockban lévő bázisára. Ám a dokkba a vízi úton való bejutás korlátozott, amióta ott leégett a 92 lábas motoros jacht, az Andiamo (szintén a Wild Oats XI tulajdonosainak hajója). Részben valószínűleg a patthelyzet miatt terjedt el az a pletyka, a WOXI az idén december 26-án nem lesz ott a Sydney Hobart Regatta rajtvonalán, sőt, hamarosan eladásra kínálják. A Celestial esetében sima késlekedésről lehet szó, idővel kiderül minden. Az biztos, hogy a tavaly ugyanitt harmadik, idén a Fastnetet nyerő Caro már benevezett.

A 2022-es regatta összefoglaló filmje:

YouTube video

(forrás: sail-world.com, fotók: Rolex Sydney Hobart Yacht Race)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!