Amerikai befektetés jelent meg a brit Princess Yachtsnál

A Princess Yachts február 14-én bejelentette, hogy a KPS Partners tőkebefektető megállapodást kötött a vállalat többségi részesedésének megszerzéséről.

A meglévő részvényesek a tranzakciót követően is megtartják tulajdonrészüket a Princessben, az ügylet a szokásos feltételek és jóváhagyások függvényében várhatóan április előtt lezárul. Minderre azt követően kerül sor, hogy a brit hajóépítő 2021-ben bejelentette, a gyors növekedési időszakot követően újabb beruházásokat fontolgat létesítményeinek bővítése érdekében. A Plymouth Városi Tanács által benyújtott sikeres pályázat részeként a hajógyár nyilvánosságra hozta későbbi terveit a South Yard létesítmény kapacitásának megduplázására, amellett, hogy a piaci kereslet kielégítése érdekében növelni kívánja jelenlegi termékkínálatát.

A Princess Yachts vezérigazgatója, Antony Sheriff nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „izgatott vagyok a partnerség miatt. A KPS és a Princess Yachts csapata mélyen elkötelezett a vállalat jövője iránt, fontosnak tartjuk ezt a befektetést és tovább erősítjük a kategóriájukban piacvezető motoros jachtok portfólióját. A jelenlegi rekordot jelentő egymilliárd dolláros rendelésállományunkkal és több, 2025-ig értékesített modellcsaláddal erős a kereskedelmi pozíciónk. A KPS-el közösen a Princess Yachtsot egy szinttel feljebb emelhetjük a minőség és az innovációk terén”.

Egy korábbi közlemény szerint a Princess a közelmúltban tapasztalt példátlan keresletet több új modell, köztük az X95-ös, az Y72-es és az X80-as bevezetésének tulajdonította.

A KPS egy olyan befektetési vállalkozás, amely speciális helyzeteket céloz meg: átszervezések, csődök és vállalati elidegenítések. A cég jellemzően 100 millió és 1 milliárd dollár közötti értékű befektetéseket hajt végre olyan vállalkozásokba, amelyeknek a bevétele legalább 250 millió dollár. A KPS jelenlegi egyéb befektetései 14,4 milliárd dollárnyi kezelt vagyont tesznek ki, és további 22 milliárdnyi éves bevételt szednek be az aktív portfólióvállalatokból.

A Boat Pro adatai szerint a Princess Yachts jelenleg negyven 24 méternél hosszabb szuperjachtot épít, köztük hét 29 méteres X95-öst és az Y85-ös sorozat hat darabját. A hajógyár a további fejlődés jegyében a januári boot Düsseldorfon mutatta be a Princess S72-es teljesen új modelljét.

(forrás: Boat International, fotók: Princess Yachts)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!