Princess X95 – Olasz dizájn, brit technológia

A brit hajóépítő az új Princess X95-öst a tengerek luxus-SUV-jaként mutatta be. Az új X osztály első modellje az olasz Pininfarina és a brit Olesinski közös alkotása.

A Princess Yachts bemutatta a legutóbbi tesztek alkalmával készült képeket, amelyek Plymouthban készültek. Az új X95-ös innovatív külső megjelenése klasszikus Princess vonalakat rejt, amelyek a teljes hajótesten felismerhetők.

Super Flybridge
Az X95-ös az első modell az új X osztályban. Mind a flybridge, mind a főfedélzet belső tere a jacht szinte teljes hosszát lefedi, így jön létre a Super Flybridge, ami az X osztály meghatározó tulajdonsága. Ez az új elrendezés 10 százalékkal több külső és 40 százalékkal több belső teret biztosít, mint azt a hasonló méretű motoros jachtoknál megszokhattuk.

Az X95-ös formabontó külső megjelenése új architektúrát is rejt. A hajótest innovatív fejlesztéseket kapott, így az X95-ös teljesen új orrkialakítása hosszabb vízvonalat eredményez és finoman töri meg a hullámokat. A hatékonyság így 15 százalékkal javul a hagyományos hajótest-kialakításhoz képest.

Az alapkivitelben az alsó fedélzeten nyolc vendég számára alakítottak ki kabinokat, amely egy teljes tulajdonosi lakosztályt, egy VIP- és két normál vendégkabint jelent. Az első X95-ös azonban ötkabinos elrendezést kapott egy teljesen felszerelt tulajdonosi lakosztállyal, valamint nem szabványos alsó fedélzeti elrendezéssel, beleértve a hátsó VIP-kabint és a szomszédos tornatermet futópaddal.

Innovatív új koncepció
Az X95-ös tartogat még néhány különlegességet, mint a csodálatosan egyedi Princess Midnight Blue külső festést vagy a kifejezetten családiasra hangolt belső tereket. A hátsó fedélzeten berendezett – opcionális – hatalmas moziszoba vagy a speciális legénységi elrendezés, ahol akár 5 fős személyzetet is el lehet szállásolni, mutatja az X95-ös testreszabhatóságát.

A Princess X95-öst iker MAN V12 motor hajtja, összesen 3800 lóerővel, amely így 23 csomós utazósebességet tud. A 13 400 liter üzemanyag-kapacitással és a forradalmian új hajótest-kialakításával az X95-ös igazi hosszú távú bajnok.

A Princess Yachts az X osztály létrehozásával egy teljesen új szegmens megteremtését tűzte ki célul, klasszikus brit minőségben.

Műszaki paraméterek
Hossz: 29,1 m
Szélesség: 6,77 m
Merülés: 2,01 m
Terhelés: 104 tonna
Üzemanyag-kapacitás: 13 400 l
Víztartály: 1800 l
Motor: iker MAN V12-1900 (2×1900 LE)
Sebesség: 23-26 csomó

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!