A tinédzserek a Balatont választják

2024. június 10.
Címkék :

Minden harmadik magyar biztosan tervez legalább egy balatoni üdülést idén, a legtöbben nyáron pihennék ki magukat a magyar tengernél egy friss reprezentatív felmérés szerint.

Leginkább pár napot, illetve egy hetet szeretnének eltölteni a vendégek a Balaton környékén, ahol többségük naponta legalább 10-20 ezer forintot költene el fejenként – derült ki a Mandilla Hotel és az Opinio kutatócég közös reprezentatív felméréséből.

Tízből négy budapesti akar idén a Balatonnál pihenni, minden ötödik magyar pedig még nem döntötte el, hogy üdül-e a tó környékén. A 16–19 évesek 52 százaléka ellátogat a Balatonhoz, de az 50–59 éves korosztály közel kétharmada ezt egyáltalán nem tervezi.

A balatonozók 71 százaléka, különösen a 20 év alattiak (85 százalék) leginkább nyári üdülést választanak, de a válaszadók 11 százaléka tavasszal, 14 százaléka ősszel, 8 százaléka télen is szívesen kapcsolódik ki a tónál.

A vízpartra vágyók közül sokan vizsgálják a nyaralási szezon előtt, hogy a Balatonon vagy az Adrián érdemes-e kikapcsolódni. Negyven százalék még nem véglegesítette, hogy merre veszi az irányt, de akik már tudják, azoknál a déli (27 százalék) és az északi part (19 százalék) is népszerű célpont, illetve nagyjából hasonló arányban (14 százalék) vannak azok, akik mindkét partra terveznek eljutni idén.

Az északi parti településekre elsősorban a kulturális és szabadtéri programok, a vízparti élmények, a helyi gasztronómia, a nyugalom, a természeti szépségek és a történelmi nevezetességek vonzzák a hazai vendégeket – emelte ki a felmérés eredményeiből Penziás Réka és Kovács Gábor.

A köveskáli négycsillagos Mandilla Hotel alapítói a gyakorlatban is azt tapasztalják, hogy a versenyképes ár mellett az elhelyezkedés, a szolgáltatások minősége, a pihentető környezet, a szobafelszereltség és a vendégszeretet a legfontosabb szempont a szállás kiválasztásánál. Különösen igaz ez a budapestiekre, ahol az elhelyezkedés (64 százalék) és a nyugalom (36 százalék) az országos átlaghoz képest (53, illetve 26 százalék) sokkal jobban felértékelődik.

Az üdülésre naponta fejenként legalább 10–20 ezer forint közötti összeget szánna a megkérdezettek 66 százaléka. Az összes válaszadó 24 százaléka 20–40 ezer forintot kalkulál fejenként, míg 7 százalékuk ennél is többet áldozna a napi kiadásokra az idén.

A kutatásban részt vevők 52 százaléka egy-két napban vagy hosszú hétvégében gondolkodik, negyedük egy hetet, míg minden tizedik válaszadó minimum kettőt tölt a Balatonnál – írta a vg.hu.

fotók: mirabellacamping.hu, vg.hu, gdb.rferl.org, veszprembalaton2023.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!