Álhírek terjednek a Balatonról

2024. május 19.
Címkék :

Az idén egy kicsit a tavalyihoz képest korábban elkezdődött az a Balaton-ellenes hecckampány, amelynek főszereplője az extra drága lángos. Ugyanakkor az álhírek már a fagylalt árára is kiterjednek, holott az az idén mindössze 10 százalékkal lesz drágább.

Az egyik szakmai szövetség tanácsadója szerint teljesen „normális”, hogy az idén már tavaszi szezonban elkezdődött a Balatonnal kapcsolatos álhírek gyártása, hiszen éppen választási kampány zajlik az országban. Ugyanakkor a jelenség nem új, már több tanulmány foglalkozott azzal, milyen hatása van annak, ha a politikusok vagy a konkurens turisztikai régiók álhíreket gyártanak versenytársaikról.

A balatoni turisztikai szakértők azt javasolják, hogy idén a tavalyinál is erősebb kritikával fogadjuk mindazt, amit az interneten olvashatunk. A tudatosabb médiafogyasztásnak köszönhetően akár olcsóbb is lehet a nyaralásunk. Szerintük a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem igaz, hogy akkora az áremelkedés, hogy már nem is érdemes elindulni a Balatonra. Inkább csak annyi a változás, hogy jóval tudatosabban kellene készülnünk az utazásra. Az egyik balatoni szálloda vezetője szerint a téli és a tavaszi szezon mindig nagyon megviseli a nagy szállodákat, mert az állandó költségek ezekben a hónapokban is pont ugyanakkorák, mint a nyári főszezonban. Éppen ezért tavasszal és télen mindig panaszkodnak a hotelek vezetői, hogy „jaj, mi lesz velük az idei szezonban”.

A 2024-es előfoglalási statisztikák azonban azt mutatják, hogy a főszezon a tavalyi évnél is jobb lehet. A Balatonra kezdenek visszaszállingózni a külföldi turisták, a szállodánkba sok cseh vendég foglalt szállást. Ők nem 3-4- napra foglaltak szobát, ahogy az átlag magyar teszi, hanem két hétre. Ezzel párhuzamosan Dubajból is érkezett több foglalásunk. Ők sem három napra, hanem hetekre lefoglalták prémiumszintű szobáinkat – mondta Antal Bernadett, az alsóörsi Hotel Laroba értékesítésért felelős vezetője. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az átlagárak az előfoglalási szezonban most még 10-15 százalékkal alacsonyabbak, mint majd augusztusban lesznek. A szálloda vezetője úgy véli, hogy komoly összegeket spórolhat meg az, aki előre megtervezi és lefoglalja utazását. Jelenleg egyébként az egy főre eső szobaár itt 25 ezer forint alatt van, ha a Balatonra utazik egy pár. Ebben benne van a félpanziós étkezés is, de természetesen ez az ár 15 százalékkal magasabb is lehet majd főszezonban, amikor már vészesen fogynak a szobák. Antal Bernadett szerint leginkább azok panaszkodnak a balatoni árakra, akik nem terveznek előre, nem járják megfelelően körbe a lehetőségeket.

Hasonlóan vélekedik Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke is. Szerinte is a tudatos utazóké a jövő, ők azok, akiknek biztos, hogy nem kell lemondaniuk arról, hogy idén is a Balatonon nyaraljanak és megtalálják a pénztárcájuknak megfelelő pihenési módot. Ennek a tudatosabb hozzáállásnak köszönhetően, sokan olyan helyet választanak, amelyek eddig kevésé voltak divatosak, ezeken a településeken olcsóbb a szállás és a szolgáltatások ára kisebb, ráadásul nyugodtabb a légkör is.

Sokan újra felfedezik az apartmanok nyújtotta szolgáltatásokat a hotelek helyett és élénkülni látszik a kempingturizmus is. Ők azok a vendégek, akik figyelnek arra is, hogy kevesebbet keljen költeni szórakozásra, ezért a Balatonon az ingyenes események programturizmusa is élénkülőben van. Ezeket az eseményeket egész évben a Nyitott Balaton akció keretében is népszerűsítik, ez az oka annak, hogy egyre többen látogatják, a szabadtéri koncertek, filmvetítések, túrák és fesztiválok programjait is.

A tudatos turisták egyébként nem dőlnek be azoknak a híreknek sem, amelyek most arról szólnak, hogy csak négyezer forintos lángos kapható a Balatonon, ők tudják, hol kapható a finomság 800 forintért is. Igaz, az előrelátó utazók nem csak fejben aktívak, hanem fizikailag is. Képesek mondjuk felülni egy kerékpárra is csak azért, hogy félórával később egyenek egy jót – mondta Fekete Tamás. Szerinte egyébként idén már a fagylaltosokat is célkeresztbe állították azok, akik a balatoni utazások ellen kampányolnak. Történik mindez annak ellenére, hogy az idei Balaton Fagyija versenyen induló cukrászok többsége már több helyen elmondta, hogy idén nem lesz nagy árváltozás a nyaralóövezetben. Tavaly az átlagár 550 forint körül mozgott, az idén pedig 600 forintot kell fizetni majd egy minőségi fagylaltért – írta az mmonline.hu.

fotók: Nyitott Balaton

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!