A franciák búcsúztak el először a 37. America’s Cuptól

A Louis Vuitton Kupa selejtezőinek végére az INEOS Britannia került a kihívók listájának első helyére, míg az Orient Express Racing Team búcsúzni kényszerült.

Ezúttal a sajnos már megszokottá vált gyenge szélben (amely épp elég versenyrendezéshez) zajlottak a küzdelmek, a nyitányban a britek 71 másodperces előnnyel verték a franciákat, amivel alapvetően eldöntötték mindenki sorsát.

Quentin Delapierre, az Orient Express szkippere: „Úgy gondolom, hogy amit a szponzorokkal és az egész csapattal közösen felépítettünk, folyamatosan erősödött-erősödik, az a célunk, hogy visszatérjünk. De ha ez sikerül, gyorsabbnak kell lennünk. Azt hiszem, a sebességünk hiányzott ezen a versenyen, és talán némi gyakorlat is a szoros helyzetekben. Jelentős dolgot értünk el, de sajnos nem tudtunk bejutni az elődöntőbe. Ott voltunk a mezőnyben, ami eredmény, de kevés.”

Franciaország vereségét követően a fennmaradó elődöntős helyet az Alinghi Red Bull Racing biztosította be magának, amikor – az olaszok technikai hibáját kihasználva – megnyerte az addig az összetettben vezető Luna Rossa Prada Pirelli elleni futamot: közvetlenül a rajt előtt a Luna Rossa a pálya bal szélének közelében vitorlázott, de a csapat nem tudta leengedni a jobb oldali emelősvertet, így kivitorláztak a pálya területéről, ami miatt a zsűri diszkvalifikálta őket.

YouTube video

Az Alinghi Red Bull Racing így győzött ugyan, de az élen holtverseny alakult ki, ami miatt az olaszok és a britek között döntő futamot kellett rendezni.

Az INEOS Britannia és a Luna Rossa Prada Pirelli közötti verseny aztán tulajdonképpen már a rajtnál eldőlt, amikor a britek a vonal jobb végén, az olaszoknál nagyobb sebességgel lőttek ki, és aztán vissza se néztek. A folytatásban pálya szinte minden szakaszán növelték az előnyüket.

Mivel a selejtezők (Round Robin) véget értek, a Védő Emirates Team New Zealand – amely az összesített tabella élén végzett – kiszáll a küzdelmekből, a bent maradt négy Kihívó számára pedig kezdődik a Louis Vuitton Kupa elődöntős szakasza.

Az INEOS Britannia a kihívók között az első helyen végzett, így ők választhatják ki az ellenfelüket és azt, hogy az első futamukon melyik oldalról vitorlázzanak be a rajtterületre. Akárki legyen is az ellenfelük, kiélezett küzdelem várható, lévén aki öt futamot nyer, biztosítja magának a Louis Vuitton Kupa döntőjében való részvételt. További részletek szeptember 13-án, pénteken, az elődöntő kezdetének előestéjén rendezendő sajtótájékoztatón.

(fotók és forrás: americascup.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!