7 dolog, ami nem hiányzik a repülőn utazásból

Emlékszel még, milyen volt repülni? Ki a reptérre, a csövön át be a gépbe, aztán irány valami egzotikus vagy érdekes hely! Ezek az idők lassan feledésbe merülnek, főleg azok a részek, amelyek kellemetlenné tették őket.

A koronavírus-járvány nyomán drasztikusan csökkent a légi utazások száma, velük együtt eltűntek az életünkből az olyan idegesítő dolgok, amelyek miatt mostanság, a kanapén ülve nem kell szenvednünk. És a legkevésbé sem hiányoznak az életünkből.

Ülésrugdosás, képernyőpüfölés
Előbbit főleg kisgyerekek adják elő, a probléma pedig általában könnyen megoldható néhány kedves szóval, amit a szüleikkel váltunk. Nehezebb ügy az a felnőtt, aki vagy a videójátékába feledkezik bele, vagy valamiért kényszert érez lábai rendszeres és hirtelen mozgatására. Ott van még az a típus, akinek egy érintőképernyő meghaladja a képességeit, és szentül hisz a „csak akkor csinálja meg, ha erősebben nyomom” elméletben, aminek az a vége, hogy üti-vágja a fejtámlád hátulját.

A repülés átkozása
Greta Thunberg 2019-ben felkérte a világ vezetőit, hogy tegyenek lépéseket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A repülést úgy tartjuk nyilván mint komoly szennyezőt, Svédországban (Thunberg hazájában) meg is született a flygskam fogalma. A repülve utazók között az ausztrálok járnak az élen az egy főre vetített szennyezést illetően, de nekik egyszerűen nincs választásuk, a repülés sokszor akár csak az országon belüli utazások menetidejét is tizedére csökkenti. És akkor még nem beszéltünk arról, ha külföldre akarnak menni.

Mezítlábas mesék
Igen, a sok üléstől megduzzad a láb és a cipő kényelmetlenné válik, de mi indít arra felnőtt embereket, hogy a zoknijukat is levegyék? Kevesek lába néz ki jól, az arcátlanabbak ráadásul felteszik az ablakra, az ülésre, a háttámlára, a legelvetemültebbek pedig a szomszédos karfára. Abba pedig senki nem gondol bele, mit szed össze vagy szór szét egy csupasz láb, amíg viselője elsétál a mosdóig. Aztán vissza.

Rejtett költségek
Megvan az olcsó repülőjegy, de jön a feketeleves, az „opciós” extrák hosszú listája – természetesen mind pénzért: kényelmesebb szék (van olyan egyáltalán a repülőn?), feladott csomag, étkezés, előny a beszállásnál. A diszkont-légitársaságok tökélyre fejlesztették azokat a módszereket, amelyekkel a repülőjegyen felül további összegeket lehet kicsikarni az utasokból. Van, aki elvárja, hogy intézd el magadnak a beszállókártyát, mielőtt a reptérre érnél. Ha ezt elmulasztod, súlyos pénzeket fizettetnek veled, amiért ők csinálják meg.

Utastársak
Szaguk van, elfoglalják a könyöktámaszt, telepakolják a tárolórekeszeket, horkolnak, fecsegnek, pukiznak és számtalan egyéb módon kellemetlenkednek. Pedig egyszerű a feladat: ülj a helyeden, olvass vagy nézz filmet. Ha pedig rád jön, menj ki a mosdóba.

Extra lábtér
Hosszúak a lábaid? Duplán pórul jártál. Egyrészt fizethetsz felárat, hogy normálisan ülhess, másrészt – mivel jó eséllyel a térelválasztónál ülsz, a vészkijárat mellett – a képernyőt lehajtható karon van, amit nem nézhetsz fel- és leszálláskor, ha pedig a nagy gépen középre kerültél, előtted tárolják a mózeskosarakat. Valószínűleg konyha és/vagy mosdó is van a közeledben, ezek pedig a társasági élet központjai. Ha nem a szagok, akkor az ott csevegő, nyújtózó utastársak zavarnak majd.

Kiszállási para
Mindig ez van. Mindig. Még el se halványul a „Biztonsági öveket becsatolni” piktogram, az utasok jó része úgy pattan fel a helyéről, mintha bolha csípte volna. Lekapják a kézipoggyászukat a felső fiókból, karjukra veszik a kabátjukat, fülükre akasztják az ajándékboltban kapott zacskót, aztán várnak. Kicsavart pózban, egymás nyakába lihegve az utolsó sorokban is, pedig még percekig nem mozdul senki és semmi. Amikor végre kiszabadulnak, kezdődik elölről a várakozás a poggyászkiadásnál, ahova te – mivel ezt az egész cirkuszt derűsen szemlélve üldögélted végig – mosolyogva, nyugodtan érkezel. És még az is előfordulhat, hogy előbb kapod meg a poggyászod, mint ők.

(forrás: traveller.com.au, fotók: digitaltrends.com; traveller.com.au; wsj.net; airlineratings.com; tampabay.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!