6,5 tonna hulladékot szedtek ki a Tisza-tóból

A PET Kupa résztvevői három napon keresztül hajóztak a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán, közben 6,5 tonna hulladékot szedtek ki a tóból.

A 12 PET-hajós csapat 200 részvevője naponta 400-500 zsák hulladékot szedett össze az ártéri erdőkből, a nádasokból és a tóparti hulladékszigetekről. A IV. Tisza-tavi PET Kupát tapasztalt csapat, a DHL Clean Up Hungary nyerte, a Tisza-Hőse kitüntető címet ezúttal a Zábrák vehették át.

Az első, 2013-ban megrendezett PET Kupa óta ez volt a tizennyolcadik hulladékgyűjtő verseny, amit az ötletgazda Természetfilm.hu Egyesület szervezett. A hagyományos felső-tiszai versenyek után öt évvel ezelőtt a Tisza-tóra terjesztették ki környezetvédelmi munkájukat a szervezők, négy évvel ezelőtt kezdték meg a Bodrog takarítását, idén májusban pedig első alkalommal látogattak el a Marosra.

A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központja lett a folyótisztító, környezetvédő programoknak. A nyári versenyeken túl egész évben szerveznek hosszabb-rövidebb hulladékgyűjtő akciókat, ezért az idén bizakodók voltak a szervezők, kevesebb hulladékot remélve. A háborús helyzet azonban nem kedvez a határon túli, hiányos hulladék-infrastruktúra megoldásának, a többségében Ukrajnából érkező hulladékot az idén is hozta az áradó Tisza, így a tavon kevés korábban kitakarított terület maradt tisztán. A IV. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői óriási erőbedobással, a hőség és a szúnyogok ellenére erőn felüli szorgalommal tisztították a tavat, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a szervezők becslései szerint a csaknem 1500 zsáknyi összegyűjtött hulladék legalább 6,5 tonna szennyeződés eltávolítását jelentette.

A zsákolt hulladékért PETákok jártak, az úgynevezett szuperzsákokért (színre válogatott, összezsugorított, kupak nélküli PET-palackok) négyszer annyi pontot osztottak ki a PETbankárok, mint a válogatás nélküli zsákokért. Ennek köszönhetően a hulladék felét szuperzsákként adták le a résztvevők. A szemét között naponta találtak kerti bútorokat, hűtődarabokat, tévét, autókarosszéria-darabokat, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajoshordókat).

A szoros mezőnyben csak az utolsó pillanatban dőlt el a verseny, az eredmények megtekinthetők az I love Tisza-tó oldalon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!

1 Comment

Elképesztő mennyiségű hulladékot szedtek ki a Tisza-tóból – Szol24

2023.11.21. at 4:17 de.

[…] jelentette. Csak az utolsó pillanatban dőlt el a verseny, a további részletekről az aquamagazin.hu számolt […]