55. Barcolana – tíznapos vitorlásfesztivál Triesztben

A világ legnagyobb vitorlásversenye – így hirdeti magát a Barcolana. A trieszti öbölben 55. alkalommal megrendezett csúcseseményen a szervezők számításai szerint 425 ezren vettek részt, versenyzőként, rendezőként, tudósítóként vagy nézőként.

A 2023-as megmérettetésen 1773 hajó indult, közülük 1100 futott be a gyenge szeles menet végén. A rajtra kétcsomós szélben került sor, így a mezőny gyakorlatilag egy helyben vesztegelt, a legnagyobb vitorlásoknak is csaknem fél órájukba telt, mire elhúztak a többiektől. Az abszolút első helyet Furio Benussi szerezte meg, akinek a lánya, a 16 éves Marta is kormányozta a 100 lábas Arca Sgr-t, amely 1 óra 49 perc és 55 másodperces eredménnyel diadalmaskodott. A taktikus Lorenzo Bressani volt.

Barcolana 55

Benussi és Bressani is régi motorosnak számít a Barcolanán: Bressani 2005-ben iratkozott fel a győztes kormányosok listájára (Provincia di Trieste), Benussi pedig 2016-ban az Alfa Romeóval nyert először, majd a következő két évben a Spirit of Portopiccolóval duplázott.

A második helyért nagy csata folyt a Prosecco DOC Shockwave 3 és a Way of Life között, az előbbi végül mindössze hét másodperccel ért hamarabb célba.

Mitja Gialuz, a szervező Societa Velica di Barcola e Grignano elnöke, aki tizedik alkalommal vezényelte le a versenyt, elégedetten nyilatkozott: „A regattára 1773 nevezés érkezett és a gyenge szél ellenére 1100 hajó be is futott. A tengeren taktikus verseny és nagy ünneplés zajlott, míg a szárazföldön rendkívüli részvételt regisztráltak, talán még nagyobbat, mint az 50. kiírás során. Trieszt megtelt a sok emberrel, akik első kézből akarták megtapasztalni ezt az egyedülálló eseményt. Abodi Andrea sportminiszterrel volt szerencsém megosztani a regatta több pillanatát is, a részvételét ezúton is szeretném megköszönni”.

Furio Benussi és lánya a díjátadón többek között Wendy Schmidttől, az 54. Barcolana győztesétől vehette át a trófeát. Schmidt első nőként és első amerikaiként emelhette tavaly magasba a kupát, majd bejelentette, hogy 100 ezer dollárt adományoz természetvédelmi célokra a Triesztben működő Tengeri Biodiverzitás Központnak. Jól mutatja az idei verseny „széltelen” viszonyait, hogy Wendy Schmidt tavaly 57 perc 47 másodperc alatt teljesítette a 13 tengeri mérföldet Deep Blue nevű hajójával, azaz csaknem egy órával gyorsabb volt, mint a 2023-as első.

A harmadik alkalommal kiírt Trofeo Generali–Women in Sailing (Nők a vitorlázásban) díját Federica Tuniz (SVOC) kapta, aki az 55. Barcolanán a 31. helyen végzett, de női kormányosként a legjobb volt.

Az először 1969-ben kiírt Barcolana – akkor 47 hajó indult – mára olyan vitorlásfesztivállá nőtte ki magát, amely tíz nap alatt 16 versenyt foglal magában. Többek között a fiatalok, a paravitorlázók is vízre szállnak, rendeznek éjszakai futamot és van külön megmérettetés az úszóknak is. A verseny 2017-ben lépte át a kétezres nevezési határt, akkor 2101 egység sorakozott fel a rajtvonalon, majd a 2018-as, 50. kiírás alkalmával 2689 hajó indult, a Barcolana pedig kiérdemelte a világ legnagyobb vitorlásversenye címet a Guinness-rekordok Könyvétől.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 161. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

fotók: Studio Borlenghi

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!