Százezer dollár adomány az 54. Barcolana győztesétől

A Barcolana győztese, Wendy Schmidt 100 ezer dollárt adományoz a Tengeri Biodiverzitás Központnak.

A világ legnagyobb vitorlásversenyét, az 54. Barcolanát első nőként és első amerikaiként megnyerő Wendy Schmidt bejelentette, hogy 100 ezer dollárt adományoz a Tengeri Biodiverzitás Központ (Marine Biodiversity Center – BioMa) oktatási és természetvédelmi tevékenységének támogatására.
A központ a Triesztben található Miramare tengeri védett területen belül működik, amelyet a WWF olaszországi fiókja tart fenn. Schmidt az októberi Barcolanán való részvétele során„inspiráló helyként említette a várost, ahol Deep Blue nevű hajóján vezette a csapatát és megnyerte a versenyt, 57 perc 47 másodperc alatt teljesítve a 13 tengeri mérföldes távot. Győzelmük kapcsán Schmidt megkapta a Women in Sailing Trophyt is.

A díjak átvételekor Schmidt hangsúlyozta: „Nem csak azért veszek részt vitorlásversenyeken, hogy trófeákat nyerjek, hanem azért is, hogy a figyelem középpontjába kerülve arra ösztönözzünk mindenkit, aki szereti a vitorlázást, hogy csatlakozzon hozzánk az óceánok egészségéért folytatott munkában.”

Schmidt 2006-ban férjével, Erickel közösen alapított családi alapítványa, a BioMa környezetvédelmi tanulmányi központnak ítéli oda a támogatást azzal a céllal, hogy növelje a nagyközönségnek nyújtott oktatási kínálatát a régió tengeri biodiverzitásának védelmével kapcsolatban. A központnak jelenleg a Trieszti-öbölről és a 74 hektáros Miramare tengeri védett területről vannak tapasztalatai.

„Az egész Barcolana-közösség nevében köszönöm ezt a csodálatos ajándékot” – mondta Mitja Gialuz, a Società Velica di Barcola e Grignano, a rendezvényt szervező jachtklub elnöke. „Büszkék és boldogok vagyunk, hogy ez a kezdeményezés a regattánkon való részvételből született.”

Az adományozás illeszkedik Wendy és Eric Schmidt korábbi emberbaráti akcióihoz: a páros az elmúlt közel két évtizedben több innovatív nonprofit szervezetet hozott létre, köztük a Schmidt Ocean Institute-ot, a Schmidt Futurest, valamint a Schmidt Family Foundationt, hogy a tiszta, megújuló energia, az ellenálló élelmiszerrendszerek, az egészséges óceánok és az emberi jogok védelmének előmozdítása érdekében dolgozzanak. A világ óceánjait érintő túlhalászás, az ipari szennyezés, a műanyag és a hulladék problémáiról szólva Schmidt sürgette az egyéni hozzájárulások szükségességét, amelyek reményei szerint jelentős kumulatív hatást érnek majd el.

(forrás: boatinternational.com, fotók: pressmare.it, boatinternational.com, sfgate.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!