400 kilométeres kaland a Balaton körül

Új, a balatoni bringakörnél hosszabb útvonalat mutatott be a BalatonBike365 csapata azok számára, akik komolyabb bringás kihívásokat keresnek a magyar tenger körül.

„Ha szeretnéd megismerni a Balaton rejtett kincseit, és nem riadsz vissza a kihívásoktól, tereptől, emelkedőktől, tűzd fel bakancslistára a KK400 KalandKört!” – áll a kiíró közleményében.

400 kilométer hosszú, 3566 méter szintkülönbséget tartalmazó körben eltávolodhatunk a zsúfolt Balatoni Bringakörúttól és csendesebb, kevésbé ismert, de gyönyörű tájakat vehetünk célba. Áttekerhetünk a Balaton-felvidéken, a Káli-medencén, a Tanúhegyek között és a Keszthelyi-hegységen. Közelről ismerhetjük meg a Kis-Balaton csodás élővilágát és a somogyi lápvidéket. Átküzdhetjük magunkat a meredek somogyi dombokon, ahonnan olyan balatoni panorámában lehet részünk, mint talán még soha. Ráadásként valódi képet kaphatunk a környék kiváló gasztronómiájáról, borkultúrájáról, meglátogathatunk a parttól távolabb eső éttermeket, fogadókat és pincéket is. Több kedvelt kilátópont is a KK400 útvonal közelében található.

Az út során lényegesen alacsonyabb forgalomra számíthatunk, mint a part környékén, karnyújtásnyi távolságra kerülhetünk a természethez. A változatos, gyönyörű tájak magukért beszélnek, a Balaton-felvidéki, a zalai vagy a somogyi utak különböző világokba vezetnek.

A könnyebben tervezhető teljesítés érdekében 12 szakaszra tagolták a 400 kilométeres kört, ezek a távok gyakorlatilag bárki számára letekerhetők, aki rendszeresen kerékpározik. Ennél nagyobb kihívást jelent a három napra bontott kerülés, ami már komoly edzettséget kíván, és a kerékpárt is érdemes jól megválasztani. Miközben egyes szakaszok abszolválhatók egyszerű túrakerékpárral is, a nehezebb terepeken szükség lehet a csillapításra és mintázott gumira. Aki biztosra akar menni, válasszon mountain bike-ot, ha pedig a legjobb idő/energia hatékonyság elérése a cél, a gravel bike lesz a nyerő.

A háromnapos túra kezdő- és végpontjaként Szabadifürdőt érdemes választani, itt QR kód is van, de ami fontosabb, innen érhető el legkönnyebben a kört, azaz a vonatról leszállva máris a KK400 körön tekerhetünk. A közbeeső állomások Tapolca és Fonyód, ahol tavasztól őszig biztosan találunk szálláslehetőséget, és a vonatcsatlakozás is adott, ha vissza szeretnénk jutni a kezdőpontra, vagy éppen ezekből a városokból indulnánk.

fotók és forrás: BalatonBike365

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!