120 éves a Balatoni Szövetség

Többek között az Év Balatoni Háza, a Kékhullám Zászló és a Balatoni Borok Versenye megalapítása is a szövetség nevéhez fűződik.

A grémium – amelynek tagjai a mindenkori polgármesterek – az elmúlt 12 évtized meghatározó pillanatait idézte fel a Tomaj katamaránon rendezett ünnepi eseményen, emellett bemutatták a Balatoni Szövetség elmúlt 120 éve alatt született újságcikkekből összeállított kötetet.

A Balatoni Szövetséget 1904. augusztus 11-én alakították meg. A szövetség céljául tűzte ki a balatoni fürdői élet fejlesztését, a fürdők közös érdekének megóvását és általában a Balaton-parti gyarapodás előmozdítását. Ma a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet 180 településéből 85 tagja a társaságnak. A Tomaj katamaránon tartott jubileumi ünnepségen Lombár Gábor elnök azt mondta, ahogy korábban, most is sok a kihívás. A jogi szabályozás és az élet változásait ismernie kell a szövetségnek.

„Változik a turizmus, folyamatosan, az ezekkel kapcsolatos jogi szabályozás, ami az egyik legfontosabb. A Balaton beépíthetősége, az építési szabályok változása nagyon fontos dolog, de összességében a Balaton maga nagyon fontos, hogy az unokáinknak meg tudjuk mutatni, hogy ez az, amiért mi dolgoztunk” – nyilatkozta Lombár Gábor elnök.

A Balatoni Szövetség szorosan együttműködik más régiós, illetve országos szervezetekkel. Természetvédelemi-, területfejlesztési-, gasztronómiai partnerek, építészek, vízimentők, civilek dolgoznak együtt a Balatonért az önkormányzatokat tömörítő szervezettel.

A Keszthelyi Televízió összefoglalója az ünnepi eseményről:

YouTube video

címlapkép: epiteszforum.hu

fotók és forrás: tvkeszthely.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!